Днес стогодишен студ, утре - жега!

Архив Варна

26-01-2010, 17:59

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Живакът на термометрите в Добрич днес падна най-много до минус 25 градуса, съобщиха от местното подразделение на НИМХ. По-рано ВарнаУтре Ви съобщи, че температурата в областния град за 26-ия ден на януари се оказа най-ниската за последния век. Досегашният рекорд бил през 1909 г. Тогава е била измерена температура от минус 15.2 градуса.


И ако в 5 часа тази сутрин живакът бе паднал до минус 25 градуса, то до 14 часа е скочил с близо 20 градуса  - отчетени са минус 5.3 по Целзий, заявиха от метеостанцията. Ръководителят й Тодор Костадинов прогнозира за утре, че стойните ще бъдат от минус 15 до минус 5 градуса. Възможно е живакът да скочи и до нулата, което за сравнение с днешния студ ще бъде истинска жега.


Най-студеният януарски ден в Добрич е бил 24-ия ден от месеца през 1942 г. Термометрите тогава са показали минус 29.4 градуса.
Варна така и не стигна до нов мразовит рекорд. В 5 часа в морската столица бяха измерени -14,4 градуса, а най-ниската температура, измерена във Варна на днешния ден, е -15 градуса през 1933 година. Най-студено днес в областта беше в Провадия. Там термометрите са отчели -20 градуса.


Утре във Варна ще е истинско лято - температурата няма да пада под -1.

През деня и дори надвечер ще е градус над нулата, което дава лек шанс да се поразтопят планините от сняг по улиците преди новите снеговалежи, които има вероятност да започнат още в четвъртък през нощта. Източният и на моменти югоизточен вятър няма да създава усещане за по-студено. Събота дава обещания за слънце, а максималните температури ще са около 2 градуса над нулата. В неделя температурите ще се повишат, но ще бъде облачно и има вероятност за дъжд.