Промените в НПК се одобряват само от ГЕРБ и Атака

Архив Варна

27-01-2010, 11:28

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Настоящият Наказателно-процесуален кодекс (НПК) е твърде формален, има твърде много забрани, които не дават възможност на държавните органи да се справят със борбата с престъпността, каза днес министърът на правосъдието Маргарита Попова Тя  представи предлаганите от министерството промени в НПК пред народните представители. Парламентът обсъжда на първо четене промени в кодекса.

 Важна промяна според Попова е назначаването на допълнителен запасен защитник, което ще е още една гаранция за ускоряване на процеса, без да се накърнява правото на защита. Разширяват се и  правата на пострадалите при участие в досъдебния процес.

Според министъра предложенията  дават възможност да може да бъде ангажиран в по-голяма степен държавният ресурс в разследването на тежката престъпност, да се опростят процедурите .

Полицаите и военните служители, да получат право и възможност да дават обяснения пред съда, когато са първи на местопроизшествието и местопрестъплението, Предлага се още и полицейските служители, които извършват разследващи дейности, да могат да свидетелстват пред съда, а доказателствата, събрани на досъдебната част, да могат да се ползват в съдебната фаза.

В неотложни случаи да се образува досъдебно производство не само при извършване на оглед на мястото на произшествието или престъплението, а и когато се правят претърсване, изземване и освидетелстване, предлага вносителят.

По над 70% от текстовете в работата по промените от НПК е имало единомислие – както от страна на гилдията, така и от страна на депутатите, заяви зам.-министър Вучков. Той оспори и критики по конкретни текстове в законопроекта. На твърдението, че с текстовете се задължава ОЛАФ да предоставя доказателства, той отговори, че с текстовете само се дава възможност доказателства от ОЛАФ да се прилагат към доказателствения материал, така че съдът да може да се позовава и на тях.

Парламентарната комисия на Синята коалиция няма да подкрепи законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, каза в залата  съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов „Такъв вид законопроект не е експертна работа. Той е експертна работа в определена част. Такъв законопроект е политическо дело. На този законопроект точно политическата му част липсва. По принцип сме съгласни и приемаме голяма част от предложенията”, каза Костов. Трябваше да се измине дълъг път, който не е изминат. Едно важно доказателство, че пътят не е изминат е докладът на правната комисия, обясни Костов и попита може ли всички експерти, които са били на заседанието на комисията да не подкрепят законопроекта.

Синята коалиция подкрепи  в правната комисия този законопроект. На практика без техните 2 гласа законопроектът е нямало да бъде приет. Костов добави, че има критики от самата Прокуратура по конкретни текстове в законопроекта.
ПГ на Синята коалиция ще направи свои предложения за промени в НПК, съобщи Костов.
С предложените промени в НПК се засилва репресивното начало и се ограничава правото на защита на гражданите. Този законопроект не отговаря на изискванията, визирани в доклада на Европейската комисия, е позицията на групата Коалиция за България и поради това тя  няма да подкрепи промените. Според Мая Манолова от БСП така направените промени в законопроекта се правят на парче.

 Социалистите изказаха съмнения относно възможността този, който събира доказателствата, да може да свидетелства пред съда. Самото съмнение, че могат да бъдат манипулирани доказателства, е достатъчно опасно, каза Манолова. Неуместно е тези предложения да се правят само по аналогия с други практики.
Относно възможността присъдата да се основава само на специални разузнавателни средства (СРС) от групата смятат, че това предложение също е неуместно, защото СРС-та не се събират по реда на НПК.
ДПС също няма  да подкрепи законопроекта с промени в НПК. От парламентарната трибуна депутатът Христо Бисеров от групата на ДПС каза, че неподкрепянето на текстовете са свързани с това, че с тях се ограничават човешките права. С текстовете няма баланс на страните в процеса и превръща обвинението и прокурора в силната страна. Това са нарушения на принципи, които ние не можем да приемем, коментира Бисеров.

 От ДПС не одобряват идеята за т.нар. запасен защитник.Предвиждането му според тях е едно уникално творение, като на практика става така, че той измества защитника, избран от подсъдимия.Друг абсурд в предложените промени е това, че обвинението ще назначава защитник на следствения, т.е. този който обвинява, той назначава защитник.

Правен абсурд била възможността разследващият орган след това да свидетелства. Бисеров обясни, че при свидетелстване всеки има право да не свидетелства срещу себе си. Така, ако разследващият състави документ с невярно съдържание, той не е задължен да свидетелства срещу себе си.

Според Бисеров законопроектът не е съгласуван с групата на ДПС и самата магистратска гилдия се е изказала против този законопроект.