Eднократните социални помощи може да бъдат увеличени

Мисия Варна

27-01-2010, 12:18

Снимка:

АРХИВ IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Парите за еднократните социални помощи в бюджета трябва да бъдат увеличени, настоява председателят на общинския съвет в града Борислав Гуцанов. Става въпрос за суми, които общината изплаща еднократно на нуждаещи се варненци, които са потърсили финансова помощ от местната власт. По думите на Гуцанов увеличенето е необходимо, тъй като все повече граждани ще имат нужда от такава помощ в тежък момент.


Повод за изказването е официалното внасяне на проекта на кметската администрация за бюджет 2010 в общинския съвет. В тази връзка Гуцанов ще събере в четвъртък всички председатели на комисии към местния парламент за да обсъдят реда, по който да бъде разглеждан проекта за общинската хазна.
Припомняме, че предложената макрорамката на бюджет 2010  е 207 900 000 лв.


“В условията на криза трябва да бъдат запазени всички социални придобивки – картите за пътуване на пенсионери над 67 години, намаленията за ученици, студенти, хора с увреждания, социалния патронаж и т.н.", коментира още Гуцанов. Според него общината трябва да запази и функцията си на голям работодател. Това ще стане като заложи на осъществяване на инфраструктурни обекти, тъй като се отварят работни места, а и в момента строителството е на възможно най-ниски цени. В приоритетите на местния парламент е и запазване на нивата на местните данъци и такси, както и заделяне на средства за общинската програма ин витро. “През тази година трябва да решим окончателно и проблема с недостига на места в детските градини като заложим строежа на две чисто нови заведения”, смята още шефът на общинския съвет. Приоритет през 2010 г. пък ще бъде и нова сграда на начално училище “Васил Левски” в “Аспарухово”.


Бюджетът трябва да бъде гласуван окончателно на заседание на общинския съвет, което се очаква да се проведе до средата на февруари.