Фирми декларират 1,6 млн.лв. загуби от блокадата

Новините

27-01-2010, 12:31

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Днес в Брюксел ще се проведат консултации между юридически експерти от България и ЕК. От кризисния щаб предлагат да бъдат привлечени към щаба юристи от всички компетентни български институции, които да подготвят окончателно становище за по-нататъшния ход на жалбата на България.

Според публикации в гръцката преса, щетите на страната се изчисляват на над 200 млн. евро. Загубите, които е претърпяла България до момента се оценяват на над 40 млн. евро.

Последните данни на кризисния щаб сочат, че блокадите на пътната мрежа в различни участъци остава, като се прилага променлив график на пускане на трафика.

До 1.30 ч. на тази сутрин затворен е бил граничният пункт при Кулата. Пропусквателният режим при Илинден е сравнително по-свободен.

Днес се очаква представителите на отделните групи протестиращи, както и различните земеделски профсъюзи да вземат решение относно бъдещата тактика на блокадите.

Сдруженията на данъчните и митническите служители в Гърция са заявили стачна готовност през месец февруари, обясниха още от кризисния щаб.

От 21 януари до днес, размерът на загубите, декларирани от фирмите на горещите телефони е над 1,6 млн. лева.

Постъпили са неофициални сигнали на горещата линия на –ГД „КД-ДАИ” към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, че ако България оттегли жалбата по чл. 259 от Договора за функциониране на ЕО, финансовите претенции на транспортните фирми ще бъдат пренасочени към българското правителство.