Нахокани фирми извадиха 182 бона за заплати

Архив Варна

27-01-2010, 12:37

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Близо 182 000 лева забавени заплати са изплатени от началото на годината след намесата на дирекция "Областна инспекция по труда" в Добрич, съобщи на пресконференция директорът й Младен Мартинов.
От инспекцията по труда отчетоха, че двойно са се увеличили жалбите и сигналите за забавени заплати в сравнение със същия период на  миналата година.


34 жалби за неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения са постъпили през този месец. Те са подадени от работници във фирми от секторите строителство, шивашка промишленост, търговия.


От 1 септември до края на миналата година на 68 предприятия са връчени задължителни предписания за изплащане на възнаграждения. На 15 от тях са съставени актове, тъй като не са ги изпълнили. Въпреки санкциите, шест фирми от сферата на ресторантьорството, производството на облекло, строителството, производството на вино и ракия, все още не са изплатили заплатите и осигуровките, които дължат.


При неизпълнение на предписания глобата за длъжностното лице е от 2500 до 10 000 лева. Имуществената санкция е от 10 000 до 15 000 лева, съобщиха от инспекцията по труда.