Отрязаха пръстите на клошар, шестима бездомници замръзнаха в Добрич

Архив Варна

27-01-2010, 18:44

Снимка:

СНИМКА: СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Лекарите в добричката болница ампутираха няколко пръста на краката на клошар, научи ВарнаУтре от д-р Мирослав Попов - началник на Отделението по хирургия. До операцията се стигнало, след като бездомникът бе приет измръзнал. Друг клошар пък има проблем с едно от стъпалата си. В болницата в областния град продължава да расте броят на приетите измръзнали хора, които нямат покрив над главата си. Откакто настъпи сибирският студ, са постъпили общо шестима бездомници - предимно с премръзнали крайници, добави д-р Мирослав Попов.


Началникът на Спешно отделение на болницата д-р Георги Димитров коментира, че в Добрич няма дом за временно настаняване и това е голям проблем за клошарите. По негови думи те няма къде да се стоплят, единственото място е коридорът на Спешно отделение.
Според лекарите пациентите им с измръзвания ще се увеличат. Всички обаче са без лични карти и все още не е ясно кой ще плати лечението им. Някои от клошарите не си знаят и трите имена.


"Проблемите са два - от една страна чисто етични, като лекари ние сме длъжни да ги приемем, да ги обработим, да ги оперираме, ако трябва. Лечението им обаче е много скъпо - консумативи, антибиотици, съдоразширяващи, обезболяващи. Това са разходи, които до момента никой не може да ни гарантира, че ще бъдат поети съответно от социално министерство. Проблемът се състои в това, че това са хора извън социалната среда, много от тях нямат лични карти, нямат никакъв документ, че са социално слаби. А за да бъдат покрити разходите, се изисква един куп документация. В момента ние се обръщаме малко и на следователи, издирваме освен районни кметове, социални работници, което много често е обречено на провал. Така че остава за сметка на болницата в много голям процент от случаите", каза д-р Попов.