Дневник: Еврофондовете - цел на кабинета, риск за бюджета

Архив Варна

28-01-2010, 06:52

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Усвояването на еврофондовете остава един от най-сериозните рискове пред българската икономика, пише днес "Дневник". Това било записано в конвергентната програма на правителството за периода до 2012 г., която е и основен документ за обсъждане при кандидатурата на България за ERM2 и еврозоната.

Лошото им усвояване носи риск от по-нисък икономически растеж и съответно по-ниски бюджетни приходи. В същото време при добро справяне ще има натиск над разходната част на бюджета заради изискваното съфинансиране от българска страна.

Все пак приоритет на правителството е ускоряване на усвояването на средства независимо от натиска върху бюджета. Министрите вече ще докладват на всяко заседание на правителството колко средства са изплатените по проектите, финансирани от предприсъединителната програма ИСПА и оперативните програми на Европейския съюз. Според източници на "Дневник" разпореждането е на премиера Бойко Борисов.

Мярката е част от противодействието срещу евентуално спиране на средства от оперативните програми или орязването им заради изтичащи срокове. За опасността, най-вече по ОП "Околна среда", се разбра от писмото на генералния директор на дирекция "Разширяване" Дирк Анер в началото на този месец.

Като цяло конвергентната програма включва 3 сценария за развитие на икономиката през следващата година и два от тях предвиждат тази година да има икономически растеж. Реалистичното допускане е за 0.3% ръст, оптимистичното за 1%, а песимистичната прогноза съвпада със залегналия в тазгодишния бюджет спад от 2.0%. Друга прогноза на кабинета е за продължаващ ръст на безработицата, която се очаква да стигне средногодишна стойност от 7.1% . За 2009 г. тя е 6.8 на сто.

Кабинетът обмисля и отмяната на някои данъчни облекчения, ползвани досега, става ясно още от програмата, но без да уточнява кои. При представянето й вчера финансовият министър Симеон Дянков коментира, че целта на правителството е до края на мандата му ДДС да стане 16% при сегашна ставка 20% и да има общо понижаване на осигурителната тежест с 5% пункта.

Първата стъпка за ДДС се очаква през 2011 г., когато той трябва да падне с 2 пункта, а другите 2 пункта вероятно ще се оставят за 2013 г. Понижаването на осигурителната тежест пък беше започнато още през тази година със сваляне на 2 процентни пункта.

Първите критики към конвергентната програма бяха насочени основно към предвидените мерки за пазара на труда. Според експерти осигуровките е трябвало да паднат с пълните 5 процентни пунка още от 2010 г.