Барак Обама обяви край на войната с Ирак

Новините

28-01-2010, 09:17

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Ние ще подкрепим иракското правителство, което ще проведе избори, ще продължим да подкрепяме мира и просперитета в региона.

Но не се заблуждавайте - шази война свърши и нашите войници се връщат у дома. Това заяви американският президент Барак Обама в първата си тържествена годишна реч пред Конгреса "За състоянието на Съюза". Американският президент потвърди намерението на Съединените щати да изтеглят войските си от Ирак до края на месец август 2010 г и да започнат изтеглянето на бойните си подразделения от Афганистан през юли 2011 г.


Изказването на държавния глава пред Конгреса продължи около 1 час и 20 минути. Значителна част от речта си той отдели на мерките за борба с безработицата, като припомни, че мерките, предприети от администрацията му, вече са позволили да бъдат създадени допълнителни 2 милиона работни места. Обама обяви също, че иска да вземе 30 млрд. долара от фондовете върнати от "Уолстрийт, за да позволи на банките да помогнат на малките и средни предприятия да създават нови работни места. Американският президент предложи да бъдат въведени нови данъчни облекчения за малкия бизнес и да се предоставят данъчни облекчения на компании, които инвестират в ново производство. Обама поиска законодателите да приемат закон, който да даде на правителството правомощията да закрива фирми, да увеличава финансовите изисквания и да налага ограничения върху краткосрочните дългове към банките.


Както се очакваше, президентът на САЩ поиска от Конгреса да замрази бюджетните разходи на част от програмата 2010-2013 г., като заплаши да прибегне до правото си на вето, ако законодателите не подкрепят тази инициатива. Обама засегна и проблема със службата на хомосексуалистите във въоръжените сили на страната. Държавният глава предложи на Конгреса в рамките на една година да разработи законопроект, който да позволи на хомосексуалистите в американската армия открито да заявяват сексуалната си ориентация.


Американският президент потвърди и намеренията на САЩ да работят за всеобщо ядрено разоръжаване. Споделям възгледите на Джон Кенеди и Роналд Рейгън за стратегията, изключваща разпространението на ядрени въоръжения и поставя за цел избавлението на света от ядрените оръжия. За намаляването на размера на ядрения потенциал и пусковите площадки, САЩ и Русия ще завършат преговорите по договора за стратегическите настъпателни въоръжения за близките две десетилетия, заяви той пред Конгтреса, цитиран от американските информационни агенции.