Средният варненец не е много висок, тежичък е, но почти не пие и рядко пуши

Мисия Варна

28-01-2010, 12:50

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Средният варненец е висок 173,6 см, тежи 81 кг и не пие алкохол всеки ден.

Половината от мъжете в града и областта пък са се определили като непушачи. Това показват данните от проучването на Нацоналния статистически институт, което част от Европейско здравно интервю – 2008.


Според участниците в анкетата, ежедневно пушещите мъже във Варненско са 32,9%. Същият показател, но за цяла България е по-висок – 40,5%. Малко над 11 на сто от варненци пък са заявили, че понякога палят цигара, а 50% са категорични, че изобщо не пушат.


На въпросите за употребата на алкохол 17,2 на сто са уверили, че никога не близват. Всеки ден чашката надигат пък едва 5,3 на сто. Над 40% са отговорили, че употребяват алкохол най-много веднъж месечно, а 21,6 на сто сръбвали от 2 до 4 пъти на месец.


Да видим какво сочат данните от анкетата и сред жените във Варна и областта. Според усреднените стойности на проучването, дамите са високи 162,5 см и тежат 64,8 кг. Пушачки са едва 21,6 на сто. 74,3% категорично са заявили, че никога не палят цигара. Чат-пат палвали пък едва 4 на сто. 


Цифрите показват, че алкохолът е табу за 45,1% от жените в града и областта. Всеки ден си пийвали едва 1,2%. Най-голям е процентът на варненки, които вдигат наздравица максимум веднъж в месеца – 38,6. 12 % от дамите пък си позволявали някакъв алкохол между 2 и 6 пъти на месец. Жените, които пийвали 2-3 пъти седмично се събират в скромните 1,5%.


„Европейското здравно интервю е част от европейската система на здравни изследвания, чиято цел е да осигури сравнимост на данните между страните членки на ЕС. Така се оценява здравният статус, начинът на живот и ползването на здравни услуги”, разясни директорът на териториалното статистическо бюро на НСИ Деян Славов.


Изследването е обхванало представителна за страната извадка от 8393 души на възраст над 15 години в 3725 обикновени домакинства.


Анализът на данните за Варненска област показва, че най-голям е делът на хората, определящи здравето си като много добро – 39,8%. Като добро здравното си състояние пък са определили 34,2 на сто. Оценка задоволително пък са си поставили 15,7%, а в лошо и в много лошо здравно състояние съответно са 8,9% и 1,9% от населението в града и областта. По тези показатели варненско е сред областите с най-висок относителен дял на населението, оценили здравето си като много добро и с най-нисък дял, определили като много лошо.


Данните от европейското интервю показват още, че с наднормено тегло, включително затлъстяване, са 64,8 на сто от мъжете и 44,4 на сто от жените във Варна и областта. Тези цифри показват, че наднорменото тегло и затлъстяването са характерни за мъжете в региона.


Друг критерий за проучване на здравното състояние е изучаването на хроничните заболявания. Това са заболявания или здравни проблеми, които продължават или се очаква да продължат 6 месеца или повече, независимо дали са диагностицирани от лекар или не. Наличие на дългогодишно хронично заболяване или здравен проблем са посочили 28,9% от анкетираните в област Варна. Най-разпространеното хронично заболяване у нас е високото кръвно налягане. Над 21% от населението на града и областта имат хипертония.  


За намаляване на отраженията на хроничните заболявания върху ежедневния живот на хората от особена важност е употребата на медикаменти. Те са както за лечение, така и с превантивна цел, по предписание или препоръка на лекар, но и по самоинициатива.


През двете седмици, предхождащи изследването, предписани или препоръчани от лекар медикаменти (вкл. хранителни добавки, препарати на растителна основа или витамини) са използвали 29% от анкетираните в област Варна. 62% от употребилите медикаменти в областта, са ги използвали за лечение на най-често срещаното хронично заболяване - високо кръвно налягане. В същото време 37,7% от анкетираните са употребили непредписани или непрепоръчани от лекар медикаменти. Употребата на непредписани лекарства в някои случаи води до сериозни увреждания на здравето, предупреждават лекарите.


За подобряване на здравното състояние на населението от особена важност е профилактиката. Общоприето е мнението, че здравния статус на населението може да се подобри не толкова и не само посредством лечение на заболяванията, а преди всичко и най-вече чрез профилактика на болестите. За съжаление това се подценява от варненци. Едва 14,5% някога са се ваксинирали против грип. Изследване на нивото на кръвната захар са правили 53,7%. 25 на сто от жените пък са се подлагали на мамография.