В Добрич глобиха младеж, направил дете на сестра си

Архив Варна

28-01-2010, 15:38

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

500 лева глоба получи 25-годишният Пламен Манов от село Лозенец.

Магистратите от Районния съд в Добрич го признаха за виновен, че през месец август 2008 г. е извършил полов акт с 14-годишната си сестра Маргарита.


Момичето не е разбирало свойството и значението на извършеното. Съдебният състав освободи подсъдимия от наказателна отговорност, като взе предвид, че той страда от лека умствена изостаналост, има чисто съдебно минало и добри характеристични данни. Съдът му наложи административно наказание, като съобрази тежкото материално положение на подсъдимия - пенсионер по болест.


Пресцентърът на съда уточнява, че за извършеното деяние Наказателният кодекс предвижда при чисто съдебно минало освобождаване на подсъдимия от наказателна отговорност.


По делото е установено, че Пламен Манов и пострадалата са брат и сестра, двамата живеели в с. Лозенец, но в различни къщи. През лятото на 2008 г. той посетил сестра си в отсъствието на родителите им. Брат й извършил с нея полов акт, като й казал да не се дърпа и я заплашил да не уведомява родителите им. Същото се случило отново през август 2008  в къщата на баба им. Изяснено е, че 25-годишният  мъж е употребил алкохол преди това. Впоследствие родителите забелязали, че девойката е бременна и тя признала, че е в интимни отношения с брат си.


Съседи на Пламен и Маргарита заявиха за ВарнаУтре, че момичето е родило детето и го дало за осиновяване. Братът и сестрата живеели в две различни къщи в селото - той при баба си и дядо си, а тя при баща си.


Досъдебното производство е изяснило, че момичето страда от умерена умствена изостаналост и не може да разбира значението на извършеното и да ръководи постъпките си.


Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Добричкия окръжен съд.