84-годишен ловец отказва да се пенсионира

Туризъм

28-01-2010, 16:31

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

84-годишният бай Смилян Стоянов от добруджанското село Миладиновци отказва да се пенсионира, разбра ВарнаУтре.

Дядото е решен и през тази година рамо до рамо с младите да излиза на ловен излет и да преследва дивото.


“Като железен войник е. Той дейно участва в ловния живот и все още има голям хъс да цели дивеча. Както е тръгнало, скоро няма да захвърли пушката”, коментираха днес от дружинката. Тази зима 50 събратя от сдружението на бай Смилян решиха да се пенсионират от лова. Средно мъжете се отказват от активна ловна дейност на близо 67-годишна възраст.


В същото време добричкото ловно сдружение започна да зарежда редиците си със свежа кръв. До 25 февруари е крайният срок за записване на кандидатите да станат ловци. Курсът тази година е увеличен на половин година, за да може да се сведе до минимум антидисциплината.


“Миналата година в страната имаше 8 жертви на ловци. С увеличаването на периода на обучение от 2 на 6 месеца очакваме ловците да излязат по-качествени и по-подготвени”, каза Михайлов. Всеки, който желае да започне да превърща глиганите във вкусни пържоли, трябва да приготви 660 лева. “Имаме готовност да приемем достатъчно ловци и отлично да ги подготвим за ловния живот”, категоричен е ловец №1 в Добруджа Илия Михайлов.