Всеки сняг заплашва гимназията по туризъм с наводнение

Мисия Варна

29-01-2010, 11:25

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Подпочвени води и топящият се сняг заплашват Професионалната гимназия по туризъм от наводнение.

Всъщност проблемът там не е нов, но се усложнява при всеки обилен валеж или снеговалеж. Подпочвени води тормозят учебното заведение от три години насам, коментира пред ВарнаУтре директорът на гимназията.


Проблемът е, че приземният етаж на школото е собственост на "Топлострой" ЕООД, които повредили помпената инсталация, която е на 8 метра под кота нула. Оттогава гимназията не може сама да се справя с покачването на подпочвените води, а разчита на помощта на ВиК и Гражданска защита. На практика достъпът до приземните етажи на сградата е невъзможен. Влагата се е пропила в стените, а мазилката е напукана. Приземните помещения са напълно неизползваеми, заради водата, която понякога достига до половин метър.


Към момента нивото е около 20 сантиметра и са залети близо 1000 квадрата. Положението вероятно ще се влоши предвид очакваното топене на обилния сняг, който намаля през последните десетина дни. Директорът на професионалната гимназия заяви, че отново ще търси помощ от местната власт, Гражданска защита и ВиК да бъде изпомпена водата.


Иначе в понеделник, когато отново тръгват учебните занятия, проблеми няма да има, както с отоплението така и с всичко необходимо за нормалното протичане на часовете.


Колкото до проблема с постоянните наводнения, министерство на образованието е препоръчало на държавната гимназия да реши проблема съвместно с "Топлострой". От фирмата обаче смятали, че проблемът си е на училището и то трябва да се справи само.