Връщаш калкана в морето дори и мъртъв

Архив Варна

29-01-2010, 12:20

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Рибарите, които хвърлят мрежи за сафрид през есента, трябва да връщат в морето случайно попадналия калкан "независимо от състоянието  му".

Това гласи новата забрана за риболова през цялата 2010 година, наложена от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури   след заповед на министъра на земеделието и храните.


Забраната се отнася за всички крайбрежни зони и вътрешни водоеми на страната и за риболов с всякакви уреди и средства. Според министър Мирослав Найденов ограниченията са важни за "опазване на биологичното разнообразие и създаване на оптимални условия за естественото възпроизводство на популациите от риба и други водни организми в определените рибностопански обекти".


Затова във водите на Черно море се забранява стопанският риболов в акваториите на пристанищата и буните с отдалеченост до 1 км от бреговата ивица, с изключение на даляните.


Траловете минават извън закона в следните крайбрежни райони: от нос Сиврибурун до устието на река Камчия в тримилната зона, от устието на река Камчия до нос Емине в едномилната зона, в зоните, ограничени от бреговата ивица до линията нос Емине - фар "Несебър" и  фар "Несебър"  - село Черноморец, Южен нос. Дъното няма да бъде разоравано и край брега от село Черноморец, южен нос до устието на река Резовска в едномилната зона.


Интересна подробност внася уточнението, че забранените за риболов зони са отворени в периода от 15 септември до 15 ноември само за улов на сафрид. Новата наредба разрешава в мрежите да попадат и до 5% други видове риба. Ако заблудените екземпляри обаче са от видове, за които българските рибари хвърлят мрежи по квота, спусната им от ЕС, то те трябва да бъдат върнати във водата независимо от тяхното състояние.


Забанява се и стопанският риболов с всякакви уреди и средства в радиус от 500 м от местата за вливане на топлите води на ТЕЦ "Варна" във Варненското езеро, в акваторията пред устията на реките, вливащи се в Черно море, в радиус 500 м от средата на устието на притока, а за устието на река Ропотамо - до линия, ограничена по права линия от нос Кая до нос "Св. Димитър".

Във водите на българския участък на река Дунав се забранява стопанският риболов с всякакъв вид риболовни уреди и средства в акваторията пред устията на вливащите се в река Дунав притоци и канали в радиус 200 м от средата на устието на съответния приток.


Същото ограничение важи и за района от морския клуб  в гр. Силистра – речен километър 375, до лодкостоянка „Циганка” р. км 376,8, в устието и канала на р. км 391, свързващ резерват „Сребърна” и р. Дунав, в устието и канала р.км 407, влизащ в остров Гарван, от р.км 578 до р.км 580 (Лиман) в природен парк Персина, в отклонението на река Дунав от р.км 611 до р.км 612 (т.нар. Дунавски канал) в местността Карабоаз и в лимана на пристанище Лом.


Ред ограничения са наложени и за реките и водните обекти във вътрешността на страната, но сред изброените в наредбата няма нито един във Варненско или Добричко. Любителският риблов е разрешен по крайбрежието на Черно море и устията на р. Дунав.