12 политици в Добрич забравиха да платят данъците си

Архив Варна

29-01-2010, 13:59

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

12 общински съветници в Добрич не са платили данъците си за 2009 година, съобщи кметът на града Детелина Николова пред местния парламент.

Градоначалникът отказа поименно да ги оповести, но се разбра, че длъжниците са от всички политически групи с изключение на една. Детелина Николова заяви, че лично ще разговаря с всеки местен депутат да внесе своя дял в бюджета. Тя каза още, че по-голям е броят на длъжниците работещи в общинската администрация.


Бюджетът на общината за тази година е с около 3 милиона лева по-малко в сравнение с 2009 г. и възлиза на 43 617 126 лева.

С 6000 лева по-малко ще разполага кметството на община Добричка за посрещане на гости. Парите ще отидат за книги, а представителните разходи на кмета Петко Петков и на председателя на Общинския съвет Славка Петрова са сведени до 13 000 лева.  Решението бе гласувано с мотива, че в тежката финансова криза за книги се отделят все по-малко средства.


Общинският съвет в Балчик прие отчета на местната администрация за бюджета за изминалата година и утвърди предложения проект за приходите и разходите на общината за 2010 година.


Съгласно отчета, касовото изпълнение на бюджета за 2009 година е 19 416 049 лева, а сборният бюджет за настоящата година е 21 739 810 лева. Успоредно с това съветниците приеха и Програма за развитие на туризма през 12-те месеца на годината, която е финансово подсигурена със 720 000 лева. В нея са заложени пари за изработването на рекламен филм, участие в туристически изложения и справочници, реклама в интернет, озеленяване и други дейности.


Капиталовата програма на Община Балчик обхваща ремонт на спортни съоръжения и детски площадки в Балчик и населените места, ремонт на четвъртокласната пътна мрежа, изграждане на автоспирки по селата, закупуване на техника за специфични общински дейности, както и нов рентгенов апарат за местната болница.


Близо 700 000 лева са парите, които бяха гласувани за културни дейности през 2010 година, а разходите за развитие на спорта са близо 2,8 милиона лева.


В проекта за бюджет, който съветниците подкрепиха, са заложени 10% резерв за всички разходи, които ще бъдат направени през годината.


Днес кметът Николай Ангелов информира общинските съветници, че в скоро време ще предложи да бъде изтеглен заем между 6 и 8 милиона лева, който ще бъде използван за цялостно асфалтиране на ж.к. "Балик" и главни улици в града. В момента се изготвят количествено-стойностни сметки за всяка една от отсечките, които ще се ремонтират, допълни той.