Цирк на събранието на адвокатската колегия

Архив Варна

30-01-2010, 12:31

Снимка:

СНИМКИ: ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

В смях и закачки като в циркова зала премина голяма част от отчетно-изборното събрание на Адвокатска колегия-Варна днес.

Повод за развалянето на дисциплината стана един от кандидатите за председател на колегията – Николай Николов (на снимката). Всъщност появата на дългокосия и брадясал адвокат на трибуната сериозно разбуни духовете и страстите в залата.


Николов първо представи нещо като платформа от три точки: какво би направил, ако го изберат за председател. На първо място той посочи, че ще ограничи до минимум дисциплинарните производства срещу адвокати. „Колегията не трябва да бъде репресивен орган”, подчерта той. На второ място обеща да намали адвокатската вноска на 5 лв. В момента нейният размер е 300 лв. на година. И на последно място настоя да повиши образователната и културната дейност на колегията – повече семинари и обучителни програми по актуални въпроси, като правото в ЕС, което вече е задължително за всички страни членки.

„Клошаря” бил с отнети адвокатски права

Платформата на Николов, когото адвокати от колегията открито наричаха „клошаря”, срещна здрав отпор и солена критика.
Първият пирон бе забит с въпроса да каже от къде е, от кога е адвокат и къде му е кантората. Кандидатът за председател разясни, че практикува от 1995 г., а е член на варненската колегия от 2002-а.


Следващият въпрос уцели дълбоко в раната – имало ли е дисциплинарни производства срещу него и други проблеми или нарушения, заради които е бил санкциониран. Николов отрече категорично и подчерта, че срещу него е имало само... терористичен акт и редица инсинуации. „Ако някой намери наложено наказание срещу мен, съм готов да си изгоря дипломата тук на трибуната”, разпали се „клошаря”.


Целият този цирк се опита да прекрати адвокат Стефан Москов. „Чудя се, защо този човек, който не сме виждали нито на събрание на колегията, нито в коя да е съдебна зала в града, ни губи времето.  Изведнъж взе да вади някакви платформи тук, които биха били на място, ако в момента се намирахме на пионерски лагер или на скаутски събор”, изригна Москов.


Следващите въпроси към Николов бяха още по-разобличаващи, тъй като директно съдържаха и отговора – дали в момента е обвиняем от Софийска градска прокуратура. Адвокат Курти Илиев пък съвсем сериозно попита „клошаря” дали знае, че в момента пред залата го чака призовкарка и защо.


Отговори на всички тия въпроси даде адвокат Юлиян Георгиев, председател на дисциплинарния съд в колегията. От думите му стана ясно, че Николов е бил лишен от адвокатски права за 1 година от Шуменската адвокатска колегия.  Дисциплинарното дело обаче е прекратено. Мотивите на дисцпилинарния съд са, че преследването е погасено по давност.


„Може да не е присъствал на събранията ни, но присъства в дисциплинарния отчет на нашата колегия”, иронично обобщи адвокат Георгиев.

Ще има обжалване на избора за председател

В кулоарите адвокати обсъждаха, че кандидатурата на Николов, която е издигната от две варненски адвокатки, няма подкрепа в гилдията, нито пък зад него стоят някакви сериозни интереси. По-скоро ставало въпрос за психични отклонения, които подбуждали амбициите на „клошаря” да се вре към върховете. 


Всъщност Николов е единственият опонент на настоящия председател на Варненската колегия Димитър Петров, който е номиниран за нов мандат. Настроенията в залата сочат, че Петров ще бъде преизбран. Също така се очаква Николов да обжалва избора, тъй като ще го загуби. Това обаче по никакъв начин няма да попречи на работата на колегията.    


Резултатът от избора на председател на Варнеската адокатска колегия ще стане ясен по-късно през деня.

Вижте още »

Преизбраха Димитър Петров за председател на Адвокатски съвет – Варна

24-ма адвокати лишени от права през миналата година

Бивш юрист–консулт на Е.он с дисциплинарно обвинение

Проверяват съдия за накърняване честта на адвокат