Евроинс Черно Море – Лукойл Академик 74:83

Архив Варна

30-01-2010, 17:34

Автор:

ЕКАТЕРИН ДОНЧЕВ

Всичко от Автора

Варненци започнаха в състав: Желев, Мираковски, Ценов, Янев и Дойчинов. Йовица Арстич противопостави Дийн, Стефанов, Костов, Антич и Върбанов.

Срещата започна равностойно като в началните минути играта вървеше кош за кош. „Черноморци” разчитаха повече на стрелбата от далечно разтояние и благодарение на точния мерник не позволиха на гостите да се откъснат напред. 3:49 преди края на първата четвърт при резултат 14:14 дебют с фланелката на варненци направи босненецът Бакович. Три минути след това той отбеляза и първата си точка след изпълнение на наказателен удар. Първата четвърт завърши при резултат 18:23, най-голямата разлика до момента. През тези десет минути „моряците” допуснаха поста брак в нападение и си личеше лек страх да се поеме отговорността за стрелба от изгодни позиции.

Вторите 10 минути започнаха с много брак и от двата отбора. За 4 минути игра бяха отбелязани общо 8 точки, по 4 за двата тима. В тези минути единствено Гари Уеър от домакините се представи на ниво, но усилията му не бяха достатъчни да се поддържа разликата. Две тройки на Стефанов за Лукойл и няколко пропуска от далечна дистанция на варненци доведоха до -9, 3:36 преди края на полувремето. В следващите 40 секунди нови грешки в нападение доведоха разликата до 13 точки в полза на гостите. Янев вдигна настроението в залата с тройка, но веднага след това Дийн повтори упражнението за 30:43. Последваха няколко безплодни атаки на варненци, преди 22 секунди преди края Желев да отбележи отново от зоната за 3 точки.  Сирената прозвуча при 33:49

Второто полувреме започна така както завърши първото. Евроинс грешаха много в постепенното нападение и единствено кошовете от далечна дистанция поддържаха разликата в рамките на около 15 точки. На фона на слабия процент стрелба, допълнително напрежение в залата вкараха и съдиите. Три последователни изключително спорни отсъждания накараха цялата зала да започне бурно да освирква реферите. 2:30 преди края на четвърта резултата беше 45:61. Последваха няколко бързи и резултатни атаки на варненци за да се стигне до крайното за частта 56:67.

Пресата по целия терен, дала резултат в края на третата четвъртина, продължи и в първите монути на последната част. Гостите обаче вече противодействаха доста по-добре и освен, че отбелязаха 6 точки за 3 минути, не допуснаха нито една в собствения кош.  Три последоварелни тройки на варненци доведоха до 65:74, 5:28 минути преди края. Йовица Арстич взе таймаут. Варненци се върнаха към личната преса по целия терен, а съдиите продължиха всяко спорно положение да бъде отсъждано в „червено”. За съжаление на домакините следващите повече от 100 секунди бяха без отбелязан кош за сметка на 4 допуснати точки. Именно в тези решителни моменти си пролича по-големият опит и гласа на шампионите. Докато „моряците” пропускаха под коша, гостите отново направиха +13 в своя полза. Два коша с фаул на Мираковски за 72:80, минута и 10 секунди преди края. Въпреки намалената разлика, домакините не успяха да обърнат резултата и загубиха с 74:83. Сега класирането в четворката зависи единствено от Левски и Тити Папазаов.