Две британки изчезнаха в Родопите

Новините

31-01-2010, 09:42

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Две британски туристки се изгубиха вчера в района на ски пистата край "Стойките".

Първоначално те били търсени от екип на Спешна помощ, но днес сутринта вече е бил подаден сигнал до тел. 112. Екип на планинската спасителна служба започнал веднага издирването на двете жени, но до момента все още няма информация къде се намират чужденките.


Най-вероятно в момента спасителната операция вече е преустановена, съобщиха от БЧК. Няма връзка с мобилните телефони на жените, но спасителите предполагат, че  те са се приютили в някоя хижа. Освен това метеорологичните условия в района са изключително неблагоприятни - има гъсти мъгли.


Продължава обаче акцията по спасяването на пострадалите вчера алпинисти под връх Ботев. От ПСС уточниха, че ситуацията по спасяването се е усложнила поради възникването на нова опасност на мястото, където се намират пострадалите двама младежи - те са в улей и има вероятност при влизането на спасителите да бъде отцепена лавина.


Обстановката може да се усложни и от това, че започва да вали сняг. Сега се търси друг начин за продължаване на акцията, като за момента не са предприети конкретни действия. Единият алпинист е със счупен крак, а другият – със счупена ръка. Спасителите на място са девет, като се очаква да се включат още осем от отрядите в Ловеч и Сопот, както и алпинисти, които са били на мястото на инцидента.