Сомалийските пирати тръгнаха на лов с Asian Glory

Архив Варна

31-01-2010, 14:37

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Корабът Asian Glory по всяко вероятност е станал жертва на нова мода сред сомалийските пирати - да използват пленените от тях плавателни съдове за атаки в открито море и далеч от контролираните от военните коридори в Аденския залив. 

На борда на автомобиловоза има 8 българи, които вече месец са в плен на корсарите.


Командването на коалиционните сили в Аденския залив съобщава, че по данни на Центъра за борба с пиратството в Куала-Лумпур на 30 януари в 14.05 часа по Гринуич е забелязан да се движи автомобилевозът Asian Glory. Местоположението на кораба е 4 градуса и 19 минути северна ширина и 52 градуса и 13 минути източна дължина, той се е движел със скорост 14 възела. Предполага се, че пиратите са извели плавателният съд в океана, за да го използват като база за нови нападения. Всички кораби в района са предупредени за опасността, съобщават днес световните агенции.


Asian Glory беше заловен на 2 януари 2010 г. Той плаваше от Сингапур за Саудитска Арабия с 2305 новички автомобила корейско производство на борда. Освен българи в екипажа има и 10 украинци. Именно на техните сънародници от освободения преди месец от сомалийски плен кораб "Ариана" дължим подробностите около новите условия, при които се опитват да "ловуват" пиратите.


На два пъти имахме особено критични моменти, когато мислехме, че ей сега вече ще ни разстрелят. За първи път това се случи в края на юни, когато пиратите решиха да използват "Ариана" като плаваща база, за да излязат в Индийския океан и да пленят друг кораб, обяснява Сергей Лупачов, втори помощник на капитана на "Ариана", която остана в плен 9 месеца.


В края на юни 2009 г. пиратите разбрали, че няма да получат от гърците желаните $10 млн. и се съгласили на $7 млн. Гърците обаче давали само $820 000. Затова шефът на бандата Мохамед решил да напада с "Ариана" други кораби. Той обещал, че ако хванат друг кораб, ще ги пусне само за $1 млн. Но само на 70 мили от Хобьо се появил военен кораб на НАТО и те се върнали.

Според анализаторите пиратите действително не за първи път използват пленен кораб за нови атаки, но за първи път го отвеждат толкова далеч от мястото, в което той изчаква края на преговорите за подкупа.


Притесненията за истинската причина за преместването на автомобиловоза идва и от това, че, според непотвърдена информация, заради товара на борда за кораба е поискан необичайно голям откуп. Досега Asian Glory и танкерът-химикаловоз St.James Park, който попадна в плен 2 дни по-рано, изчакваха преговорите близо един от друг, а в съседство бяха разположени и британски военни. Двата пленени кораба плават под флага на Великобритания и се управляват от една и съща компания - Zodiak. Според информация на украинските медии екипажът е бил притискан да използва близките си, които да настояват правителствата на България и Украина да платят за особождаването, както това стана с "Ариана".