Силни снеговалежи блокираха цели региони в няколко европейски страни

Архив Варна

31-01-2010, 16:51

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Силен снеговалеж доведе до още транспортни проблеми в Германия.

Трима души са загинали при пътни инциденти, причинени от поледицата, съобщи "Фокус". Само в провинция Северен Рейн-Вестфалия е имало над 300 катастрофи заради снега и леда.


Най-тежко е положението в провинция Мекленбург-Предна Померания. Основните магистрали са затворени. Спряно е движението на влакове, тъй като релсите са затрупани от снега.


Прогнозата на националната метеорологична служба е за нахлуване на нов студент фронт от вторник, който ще донесе още снеговалежи и температури под нулата.


Студовете, които причиниха транспортен хаос в Германия, може да се отразят значително на германската икономика.


„Икономиката ще изгуби около два милиарда евро заради тежката зима”, посочва водещият икономист Фолкер Триер в интервю за вестник „Тагесшпигел ам Зонтаг”. Триер смята, че най-сериозно засегната ще бъде строителната индустрия.

Силният снеговалеж, който продължава втори ден в Унгария, откъсна от останалия свят няколко населени места в северната част на страната. Около селищата Паньок и Кекед практически се е образувала „бяла стена”. Дебелината на снежната покривка надвишава един метър. В много райони снеговалежът напълно е парализирал движението на обществения транспорт. В събота унгарските власти обявиха най-висока степен на „снежна тревога” – „червена”.

Бедственото положение е обявено в Източна Словакия заради силните снеговалежи. Решението за това бе взето днес от кмета на най-големия град в този регион – Кошице. Пътищата в Източна Словакия са практически непроходими заради натрупалия сняг. Жителите на Кошице практически на всеки час са принудени да чистят пред домовете си. Дори най-старите жители на града не си спомнят някога да е имало толкова много сняг.