"Стандарт": Родата на Очите пере милиони от дрога

Архив Варна

01-02-2010, 06:23

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Откъде са се сдобили с имущество за милиони при скромния семеен бизнес.

Това трябва да обясняват днес пред съда Митьо Очите, приятелката му Антигона, майка му Станка и вуйчо му Иван. Разследващите са се добрали до доказателства, които уличават майката, вуйчото и гаджето на Митьо, че са били негови съучастници в схема за пране на пари, съобщава "Стандарт".

Голяма част от заработената печалба от търговия с дрога е била инвестирани в имущество на  имената на роднините на Желязков. Става въпрос за къщи, апартаменти, офиси и ценности. Само за седем години - от 2000 до 2007 г., Очите и неговата фамилия са закупили имоти за милиони левове. Според прокуратурата нито един от тях няма толкова печеливш бизнес, че да спести внушителните авоари и отделно други за издръжка.

Държавното обвинение е успяло да открие доказателства за шест недвижими имота и за ценна колекция от антични златни монети - всички купени със спечелени от хероина пари. В подкрепа на обвинението идва и признанието на самия Димитър Желязков, че е бил шеф на организирана наркогрупа, за което той получи присъда от 4 години и 6 месеца след споразумение с прокуратурата. Към обвинителния акт е приложен дълъг списък с имоти за конфискуване, чиято обща стойност надхвърля 855 000 лв. Сред най-скъпите е огромна къща в несебърското село Кошарица, която официално се води на името на вуйчото Иван Петков. Сградата е оценена по пазарни цени на 310 884 лева.