"24 часа": Токът незаконен!

Архив Варна

01-02-2010, 06:26

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Поне от три години цената на тока е трябвало да пада заради лошо качество.

Проверка на "24 часа" показа, че от 2007 г. насам нито едно от трите големи електроразпределителни дружества не е постигало изискванията за снабдяване на абонатите с еленергия, заложени за тях от ДКЕВР.

Качеството нормативно влиза в цената веднага след като е разработена методиката. За базова година е взета 2006. Изпълнението или неизпълнението на тези цели се вписва във формулата, по която се определя колко да струва киловатчас.

Знакът за качеството на тока в нея е Y. Този показател обаче е занулен в досегашните цени. Т.е. колко често ви спират тока, не се отразява на цената му. От ДКЕВР признаха, че тези показатели не са отчитани. Причината е, че в методиката са заложени толкова високи норми, които не били постигани в Холандия, Германия и Чехия. При лошото състояние на мрежата в България пък били съвсем непостижими. Неофициално експерти твърдяха, че ако са ги били вкарвали в цената на тока, дружествата можели да съборят цените в съда.

Според адвокат Георги Дишев от Българската асоциация на потребителите обаче неизпълнението на формулата означава, че теоретично цената на тока е незаконна и клиентите, а не енергото, могат да я атакуват пред ВАС.