Варненските вестници в понеделник

Архив Варна

01-02-2010, 08:03

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„Варна си иска рибната борса” съобщава първа страница на „Народно дело” и алармира, че заради затварянето на тържището се надига вълна от недоволство. Само през уикенда са били събрани 2500 подписа в подкрепа на търговците на риба. Създадена била и организация за протести срещу спорната забрана на държавната ветеринарна инспекция.


„Прокуратурата решава днес за рибната борса”, като че ли репликира първа страница на „Твоят ден”. Изданието твърди, че районната прокуратура днес окончателно ще реши случая с рибното тържище на пазара. В тази връзка се очакват протести на търговците и засилено полицейско присъствие.


Кампанията срещу генномодифицираните организми докара „Истерия за биохрани във Варна” разкрива „Черно море”. Първа страница на вестника ни уверява, че търговските вериги масово зареждат екостоки, а пък варненци били хукнали да търсят месо и мляко по селата. Според специалисти обаче надписът „еко” върху опаковките бил подвеждащ. Освен това, за разлика от София и Пловдив, в морската столица нямало специализиран магазин за биопродукти.


„36 варненци чакат за присаждане на органи” информира първа страница на „Позвънете”. 34 от записаните в националния регистър се нуждаят от трансплантация на бъбрек, а другите двама чакат за черен дроб. Според информацията на вестника за последните пет години, 9 души не са дочакали спасяващата живота операция.


„Ламбрин Сотиров на кастинг за „Биг Брадър Фемили” акцентира стр. 7 на „Твоят ден”. От текста под заглавието научаваме, че не имало кой знае какъв наплив на варненския кастинг за участници в шоуто. Сред най-интересните варненски семейства, които се записаха за кастинга бил собственикът на частния музей „Стара Варна” Ламбрин Сотиров. Скаути на риалитито пък агитирали шефката на модна агенция „ВИП Фешън” Мира Матеева да се включи със семейството си. Тя обаче все още малко се двоумяла.

Според уводния материал от 2 стр. на „Народно дело” Борислав Гуцанов е поискал „Концесията на летището - под особен надзор”. Шефът на местния парламент дори препоръчва на държавата да развали договора с немската компания „Фрапорт”, ако положението на варненското летище не се промени. Според Гуцанов развитието на аеропорта не оправдава очакванията. Освен това постоянно има оплаквания от страна на пътници плюс това, че при всяко влошаване на времето летището спира да работи. Всичко това е обобщено като „безобразие и обида за града”.


Далеч по-интригуващо звучи заглавие от 3 стр. – „Рекорден прилив и хиляди кокошки в пристанището” докараха аномалии във варненския порт. Според яхтсмени толкова високо ниво на водата не е имало от десетилетия. Специалисти са категорични, че това се дължало на морските течения и влиянието на Луната през последните дни. Колкото до хилядите водни кокошки в порта, вестникът подчертава, че тъмнокафявото им месо няма особени вкусови качества и за това пернатите не представлявали интерес за авджиите.

„Позвънете” пък ни напомня за неотдавнашния инцидент, при който избягал затворник беше заловен още същата вечер. Акцентът този път е, че „Надзирателят изтървал Маце, още е без обвинение”. От текста читателите научават за движението на повдигнати обвинения, проверки, преписки и производства между институциите по случая с бягството. Накрая все пак става ясно, че едно от досъдебните производства е за надзирател, който доброволно е освободил или пуснал затворник.

„Черно море” пък остава един от малкото вестници, които почти ежедневно информират читателите си за зимната обстановка в града и какви са очакванията на метеоролозите за следващите дни. Така от акцента на стр. 3 научаваме, че „Нова снежна вълна ни връхлита в сряда”. Днес и утре пък ни очаква понижаване на температурите и дъжд.


Вестникът обръща внимание и на Детския парламент във Варна. На поредното си заседание хлапетата са предложили в града да се създаде Спортно подводно училище, в което да има „Специалност водолаз под прикритие… , научаваме от заглавие на същата страница.


Озверели от глад „Плъхове оставиха цял блок без телефони” информира още вестникът. Обезумелите от липса на храна гризачи нападнали телефонните кабели. От телекомуникационната компания не обърнали внимание на сигналите няколко дни и така гражданите сами провели разследване, което установило, че плъховете са се хранили с кабели.