Българският бизнес няма да блокира гръцката граница

Новините

01-02-2010, 10:54

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Планираното за днес следобед блокиране на границата ни с Гърция няма да се проведе, заради забрана на областния управител на Благоевград, каза за ВарнаУтре председателят на Националната асоциация на българския бизнес Светлозар Николов.

Той добави, че забраната няма да попречи на представители на бизнеса да се срещнат с протестиращите гръцки фермери и да разговарят.


Идеята на НАББ беше днес от 15 часа да се блокира от българска страна границата и да не се пропускат гръцки леко- и тежкотоварни коли в двете посоки. Инициаторите на контрапротеста обаче нямат намерение да нарушават законите, затова ще се съобразят със забраната.


Според българските власти родният бизнес губи по близо 40 млн. евро на ден от блокадите на гръцките фермери. Приблизително толкова са и загубите на гръцките производители. Правителството на южната ни съседка обаче няма намерение да се огъне пред исканията на протестиращите и отстоява твърдо позициите си. Лошото е, че абсолютно същото се отнася и за фермерите. От българска страна на границата дойдоха лично премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Мирослав Найденов. Веднага след техните посещения граничните пунктове бяха отворени и малко по-късно затворени отново. Сега всеки ден се дава график в колко часа и какви коли ще се пропускат.


Според информацията, подадена към Гранична полиция днес, ГКПП Илинден – Ексохи ще бъде блокиран от 12 до 15 часа. Няма да бъдат пропускани никакви автомобили. ГКПП Кулата – Промахон е затворен за товарни автомобили. Леки коли и автобуси преминават безпроблемно. На българска територия пред пункта чакат около 130 тира. Граничните пунктове Капитан Петко войвода и Златоград работят нормално.