Свлачище се активизира в Балчик, камъни тръгнаха към морето

Новините

01-02-2010, 11:34

Снимка:

СНИМКА: ОБЩИНА БАЛЧИК

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Обилните дъждове и снеговалежи активизираха свлачище в Балчик.

Късно снощи близо 10 кубически метра скална маса се е срутила от ската над една от най-натоварените улици в града - "Георги Бенковски", съобщи за ВарнаУтре кметът Николай Ангелов. Той е издал заповед да бъде затворена за движение улицата под свлачището до окончателното решаване на проблема. Проблемът бил, че има опасност надвисналите големи камъни заедно със земната маса да се срутят върху автомобилите и пешеходците по ул. Георги Бенковски".


Градоначалникът заяви, че още снощи първите количества паднала скална маса са почистени и улицата е била освободена. Тази сутрин обаче също е имало свличане на земна маса - около 10-20 кубически метра. Екипи на общинската фирма "БКС" почистват сега улицата.
Очаква се още утре представители на "Геозащита" (Варна) да пристигнат в Балчик и да набележат мерки за отстраняване на опасните скали.


Ежегодно топенето на снега провокира активизирането на свлачищните процеси в района на т.нар. Ак баир. В края на 90-те години на миналия век се наложи част от него да бъде взривена, за да се премахнат опасни скали, припомнят от общината. През 2004 година скатът над пътя бе укрепен с предпазна мрежа и желязо бетонна ограда, част от която снощи е била отнесена от камъните.