Президентът върна законите за отбраната и за митингите и манифестациите

Архив Варна

01-02-2010, 11:58

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Президентът Георги Първанов връща в НС Закона за отбраната и за събранията, митингите и манифестации,  стана ясно днес след срещата му с премиера Бойко Борисов.

На нея присъстваха и синдикалните лидери на КНСБ-д-р Желязко Христов, както и  на „Подкрепа”- д-р Константин Тренчев. Военният закон  съдържа някои законодателни решения, които президентът не споделя, информираха от прессекретариата.

Спорно е изменението на законовата уредба с § 28, което фактически води до отмяната на чл. 82, ал.2 от действащия ЗОВСРБ. По същество става дума за това, че вече не е налице изрична разпоредба, която да предвижда подчиненост на началника на отбраната на Президента на Републиката при осъществяване на правомощията му на върховен главнокомандващ Въоръжените сили.

Практически чрез това законодателно решение не се посочва субординацията и йерархическата зависимост на началника на отбраната спрямо държавния глава, когато той взема решения в областта на националната сигурност. Това би могло да възпрепятства своевременното и ефективното управление на армията, особено при кризи и при възникване на необходимост от привеждането на страната от мирно към военно или друго извънредно положение.

Президентът смята, че трябва да продължат усилията за постигането в бъдеще на по-добър социален статус на военнослужещите, като елемент от мотивацията за професионалната им дейност.Поради това според президента са неприемливи някои разпоредби от новата правна уредба, които засягат социалната осигуреност на военнослужещите.

Държавният глава оспорва предвиденото в закона изискване, с което се предвижда обезщетенията на военнослужещите да се изплащат при условия и ред, определени само с акт на министъра на отбрана.

Държавният глава смята, че в условията на криза се очаква военнослужещите, които напускат армията, да имат по-тежки проблеми при интегриране в обществото. Това налага да се обезпечава своевременното получаване на средствата за обезщетение, което създава условия за тяхната адаптация и трудова реализация.


Президентът не приема отпадането на възможността военнослужещите да придобиват едно жилище от жилищния фонд на Министерството на отбраната през целия срок на службата при ясно определени условия. Съществуват сериозни опасения, че отмяната на сега действащия чл. 304 ЗОВСРБ и липсата на конкретна заместваща нормативна уредба ще демотивират сериозно сегашните военнослужещи и бъдещите попълнения на армията.
Държавният глава изразява надежда, че посочените от него проблеми ще бъдат преодолени при новото обсъждане в Народното събрание.

Засиленият обществен интерес и гражданската активност пък налага връщането на  Закона за изменение на Закона за събранията, митингите и манифестациите.

Според държавния глава  в Закона за изменение на Закона за събранията, митингите и манифестациите трябва да бъдат посочени конкретни пространствени параметри, които да определят минимални по размер обозначени зони, в които не се допускат публични мероприятия. Наличието на законова уредба няма да създава възможност тези параметри да бъдат произволно определяни с оглед конюнктурата. Законът трябва да гарантира баланс между приоритетите за осигуряване на нормалната работа на висшите институции и възможността за изява на гражданското общество.

Присъствалите на срещата двама синдикални лидери също настояха за връщане за ново разглеждане на ЗИ на ЗСММ. Тяхното мнение е, че с него не се създават добри условия за гражданска активност пред компетентните институции при недобро управление.

Възможни параметри на зоната за сигурност са съответно не по-малко от 5 м и не повече от 20 м, и срокът за уведомяване е не по-малко от 48 часа, е оформилото се общо мнение  по време на срещата.