Бабата на Първанова чукна век с поздрав от Йордания

Архив Варна

01-02-2010, 12:29

Снимка:

СНИМКА СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Иванка Маринова от добричкото село Войсил днес навърши 100 години.

Възрастната жена има две деца, трима внуци и трима правнуци. Най-известна е внучката й д-р Антония Първанова, която днес се обадила от Йордания, за да я поздрави. 


На празника на баба Иванка днес присъстваха и родителите на евродепутата, които се завърнаха от Египет. Пред медиите те споделиха, че този месец дъщеря им подарила екскурзия като подарък за златната им сватба. Майката на д-р Първанова - Бонка Борисова, почерпи гостите с бонбони от топлата африканска държава.  
Рецептата на столетницата за дълголетие е спокойствието. Тя продължава всяка сутрин да пийва греяна ракия и не яде преди сън.


Баба Иванка е родена в добричкото село Стефаново, в семейството са били шест деца. Когато е на две годинки баща й умира и майка й сама отглежда децата си. Иванка се омъжва на 23 години за Борис от село Войсил. "Искала да се отърве от село Стефаново, защото водата се вадела трудно, с кон. Искала да отиде на място, където има чешми. А то какво стана - къде ти сега Стефаново, къде ти Войсил", разказва дъщеря й Бонка Борисова, имайки предвид, че от 70-те години на миналия век Войсил не съществува като населено място.