ДСБ подкрепят протестите за ГМО, внасят промени в закона

Архив Варна

01-02-2010, 12:39

Снимка:

forthenature.org

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

ДСБ ще внесат до сряда в деловодството на Народното събрание искане да се запази рестриктивният вариант по отношение на разпространението на ГМО, заяви днес на пресконференция Иван Иванов.

Партията винаги е имала позиция по въпроса за разпространението на генетично модифицирани организми (ГМО). Ние подкрепяме протеста на хората срещу разпространението на ГМО, заяви зам.председателят на тъмносините.

Защо държавният глава не наложи вето в края н 40-ото НС, запита Иванов по повод днешната информация,че пдържавният глава връща т.нар. военен закон в НС. Отговорът е един - защото неговата грижа беше да назначи свои хора във въоръжените сили”, каза Иванов.

Иван Иванов подчерта, че според ДСБ промените, които бяха направени в закона са необходими. „Набързо гласуваният закон в края на 40-то НС, е неработещ. Приветстваме Николай Младенов и Аню Ангелов, които внесоха промените в закона, които да го направят работещ. Промените в частта на Закона за отбраната не касаят президента.

Демократи за силна България приветстват постигнатите от министър-председателя Бойко Борисов договорености в Турция, стана ясно още на пресконференцията .Според ДСБ - постигнатите договорености в областта на енергетиката ще помогнат да се постигне диверсификация на доставките. По отношение на строежа на язовир „Тунджа” Иванов каза, че по първоначалния проект интересите на страната ни не са защитени. Според ДСБ в язовира ще влязат много от плодородните земи на Ямболско, а ползите ще са за европейска Турция.

Зам.-председателят на ДСБ Даниел Митов подчерта, че е хубаво, че премиерът е за това - да няма посредници в отношението между България и Турция. Но според ДСБ трябва да се остави въпросът за ненамесата на Турция във вътрешните работи на България по отношение на организирането на избори и организирането на секции.

От  партията на експремиера коментираха и информацията за вече бившия съветник на премиера - Кольо Парамов . Според тях е  недопустимо такъв човек да бъде съветник на министър-председателя. „Съжаляваме, че политическият кабинет не е намерил аргументи, които да предотвратят дори споменаването на Парамов като евентуален съветник на премиера”, казаха от ДСБ и обясниха, че Парамов е резидент на ДС и една от мрачните фигури в банковата ни система.

ДСБ се обявиха против  реципрочни блокади на българо-гръцките граници от страна на България. Според тях България има възможност да бъде компенсирана за загубите, които търпи по време на блокади чрез подадения иск в Брюксел. Според тях обаче, ако се блокират границите, тогава искът на страната може да не бъде уважен.
От друга страна, ако от българска страна се блокират границите, то тогава срещу България също може да се заведе иск.