Борисов се разбра и с ВСС

Архив Варна

01-02-2010, 14:41

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

След като „се разбра” с президента за два върнати закона, днес премиерът Бойко Борисов проведе и втора среща от особена значимост – с т. нар. правителство на съдебната власт.

Министър-председателят проведе двучасов разговор с членовете на т.нар. правителство на съдебната власт по тяхна покана, съобщи  Mediapool.

Висшият съдебен съвет (ВСС) и премиерът декларираха, че спират с взаимните "нападки", ще работят заедно и бързо, за да приключат със скандалите в системата.

В сряда в края на заседанието на Министерския съвет последните 5 минути Борисов ще отдели, за да обясни на министрите да се въздържат от коментари по повод решенията на съда. Изпълнителната власт и ВСС са се споразумели да си наложат взаимен "мораториум" върху острите коментари помежду си.


Мандатът на ВСС няма да бъде предсрочно прекратен, каза Борисов, в замяна на което ВСС  пък декларираха подкрепа за последните промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, въпреки че множество правозащитници разкритикуваха тези поправки на ГЕРБ с мотив, че се дават твърде големи правомощия за полицията и прокуратурата. Мнението на премиера е, че с новия наказателен пакет "се възстановява равновесието" между правата на обвиняемите и на обвинението.


Премиерът и ВСС се споразумяха заедно да продължат реформата с изработването на нов Наказателен кодекс и въвеждане на специализирани съдилища и прокуратури за организираната престъпност и корупцията.


На практика повод  за  обявения днес  мораториум  е последното интервю на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, в което той директно заявява, че и "съдът е съпричастен към всичките убийства от последните години". Цветанов критикува редица решения на съдебни състави, които са отхвърлили искания за постоянно задържане на заловени от полицията заподозрени престъпници. Вътрешният министър обръща специално внимание на пускането от ареста на Антон Петров-Хамстера, който бе задържан при операция "Наглите".


Той поиска съдии от Европа да следят какво става с мерките за неотклонение в България.


Преди това напрежение между двете власти възникна заради спирането на "коледните бонуси" за магистратите и коментарите по повод делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората.


Борисов обясни  коментарите с  "нервността" на "колегите", защото те най-добре знаят какви доказателства са събрани по този случай. Премиерът уточни, че разбира и критиките на Цветанов, и недоволството на представителите на съдебната власт, които реагират на всеки коментар по конкретни дела.


Борисов си призна, че след разговор с председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев е разбрал как подобни коментари могат да доведат до отмяна на съдебни решения, а Европейският съд по правата на човека може да ги сметне за оказване на натиск върху съда. Поради тази причина той ще каже на своите министри да престанат.