Общината реже парите за дружествата с държавно участие

Мисия Варна

01-02-2010, 15:02

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Смесените дружества на община Варна с държавата няма да получават средства от бюджета на морската столица.

Това решение възнамерява да прокара шефът на финансовата комисия в местния парламент Янко Станев в бюджета за тази година.


„Ще резнем парите на тези с държавно участие и ще заложим в бюджета фонд за аварийни разходи, но само за дружествата, които изцяло са собственост на общината”, подчерта Станев. Съветници от финансовата комисия пък настояха парите в аварийния фонд да бъдат разпределени по равно между всички общински дружества.


Въпросното решение първо трябва да бъде гласувано от финансовата комисия, а след това и да одобрено на сесия на общинския съвет, която ще се проведе в средата на месеца.


Едно такова решение би било напълно в унисон с препоръката на финансовия министър Симеон Дянков, който неотдавна посъветва общините да се възъдържат да финансират държавни дейности. 


Общински дружества като "Пазари" и "Спортна зала" да внасят печалбата си на 100% в местната хазна, а не само 50 на сто, както е сега. Това пък настоява известният предприемач и общински съветник от групата на ГЕРБ Красимир Узунов. Бизнесменът заяви, че е вкарал въпросното предложение по съответния ред за гласуване на следващото заседание на бюджетната комисия.