Не искайте разрешение за пристроявания към жилището

Мисия Варна

02-02-2010, 12:44

Снимка:

ВАРНА УТРЕ.БГ

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Ако притежавате апартамент на първия етаж, в кой да е блок, и искате да си построите отделно стълбище, например, в никакъв случай не искайте разрешение за това от община Варна.

Първо заради ходенето по мъките, докато всякакви дирекции, отдели, служби и комисии ви разгледат молбата, което може да продължи месеци и дори години. Второ – почти е сигурно, че в крайна сметка ще получите отказ.


Подобен случай дискутира днес комисията по архитектура към местния парламент. Собственици на апартамент на ул. „Г.С. Раковски” искат отстъпено право на строеж, за да си вдигнат отделно стълбище към жилището, което е на първия етаж. Вероятно, за да го обособят като офис. Молбата е внесена, тъй като стъпалата трябва да легнат върху общинска земя – 2,4 квадрата. По пазарна оценка въпросното отстъпено право на строеж струва 1960 лв.без ДДС.


Съветници от комисията обаче изпаднаха в потрес, тъй като за първи път разглеждали подобно искане. Дори коментираха, че из целия град има подобни самостоятелни стълбища към апартаменти на първите етажи, но досега никой не ги е питал дали може да си построи или не.


„Никой не ни пита, просто всеки си прави. То е както с остъкляването на терасите – никой не иска разрешение, защото обикновено получава отказ, но всички балкони са остъклени”, коментира председателят на комисията Владимир Тонев.


6000 лв. стурва само правото за строеж на тераса

6000 лева без ДДС струва по пазарна оценка правото за строеж на тераса. В случая отново става въпрос за апартамент на първия етаж, но в жилищен комплекс „Възраждане”. Квадратите този път са 27. Както и в горния случай, комисията отказа да разгледа предложението без то да е придружено от становище на архитектурната дирекция в община Варна. Тя трябвало да се произнесе дали пристройката няма да развали архитектурния изглед на жилищния блок. 


Според кметската администрация, собствениците на апртамента едва ли ще получат разрешение да си построят терасата, тъй като тя не отговаряла на изискванията за отстояние.


Съветици пък припомниха, че почти всички блокове във „Възраждане” са построени без тераси на първите етажи. Такива са били вижданията на архитектите в началото на 80-е години на ХХ век, но само 10 години по-късно всички собственици на жилища по първите етажи са си направили тераси.