Бавно, внимателно, толерантно оцеляваме на пътя

Архив Варна

03-02-2010, 05:26

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

След последния валеж в Москва миналата нощ 10 000 снегорина са разчиствали руската столица.

Ако приемем, че Варна е 20 пъти по-малка то тук трябва да имаме поне... Но с подобни разсъждения до никъде няма да стигнем. Не можем да се мерим нито с валежите, нито с приходите на Москва. Затова сега внимателно ще тръгнем за работа (училището на детето, забавачката, дома на тъщата), ще се молим замръзналите коловози от киша на улицата да "пуснат" колата да потегли и ще внимаваме много по покрития с тънък пласт лед асфалт. Голяма дистанция, плавно спиране на кръстовищата - само така ще сте сигурни, че ще спрете навреме в тази поледица. Колкото и да е опасно карането, по-добре рискувайте с кола, отколкото да се подложите на почти сигурна травма, предодолявайки дори 100 ледени метра до най-близката спирка.


Иначе от Областно пътно управление съобщават дежурното: Пътищата в областта са проходими при зимни условия. Отворени са магистралите "Хемус" и "Черно море". Състоянието на пътя Варна-Добрич също не налага някакви ограничения в движението. Опасните и стръмни участъци се обработват с луга и пясък. Сняг обаче е усложнил обстановката по пътя за Бургас. Край Обзор са въведени временни ограничения за движение: товарните автомобили трябва да се движат задължително с вериги, без ремаркета и полуремаркета. През Дюлинския проход веригите са задължителни за всички автомобили.

От 6 часа тази сутрин за празни кораби е затворено Пристанище Варна. Силният северозападен вятър в залива достига скорост до 10 m/s и затруднява маневрирането на кораби на всички кейове и канали в района на пристанището.

Започваме още един студен ден. За сметка на това ще е предимно слънчево. Температурите във Варна ще са от минус 7 до 1 градуса. Слънчевото и студено ще е чак до петък, а в събота започва седмица с нови превалявания.