Труд: СДС вади как Доган е раздавал порциите

Архив Варна

03-02-2010, 06:05

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

СДС откри “доказателство” за истинността на думите на лидера на ДПС Ахмед Доган, че разпределя порциите на финансиране в държавата, пише днес "Труд".

Председателят на сините Мартин Димитров извади писмо на кмета на Гърмен Ахмед Башев с искане за 1 633 000 лв. за водопровод на с. Рибново. То е адресирано до Доган в качеството му на лидер, с копие до тогавашния екоминистър Джевдет Чакъров. И само за няколко дни парите са отпуснати.

Местната власт комуникира с изпълнителната чрез депутатите, а г-н Доган тогава бе депутат от Благоевград, реагира зам.-шефът на ДПС Лютви Местан.
Вчера стана ясно, че е готов обвинителният акт срещу бившия агроминистър Валери Цветанов (ДПС).

“Писмото е придвижено само за 13 дни, а за един ден парите са били преведени”, разкри вчера Мартин Димитров.

В документа Башев обяснява как “продължават мъките на жителите на Рибново, които нямат вода за пиене” и как от 24 ч в денонощието 16 ч няма вода. Това можело да “помрачи доброто настроение у хората след двата големи проекта” за изграждане на пътища в областта. В селото дори вече се чували подмятания: “Защо са ни пътища, като нямаме вода за пиене?”

Димитров даде пример как други общини, например с. Новоселци, Долно Осеново, са чакали 3-4 г. за одобрение на подобни проекти за пари от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). “Явно не са знаели до кого да адресират исканията си”, коментира той.

Синият депутат Димо Гяуров алармира за случай за изграждане на водопровод в с. Крумово, община Родопи, където местните власти са поискали 1 250 000 лв., но изненадващо са им отпуснати 250 000 повече. В Несебър получили 1 700 000 лв. от ПУДООС за ремонт на водопровод, което не било в дейностите на предприятието.

Два часа след обвиненията на СДС зам.-шефът на ДПС Лютви Местан защити честта на партията си на редовния брифинг на движението. “Твърде често кметовете на общини пишат своите писма, докладни записки, с копие до народния си представител или даже чрез него. Ако ми кажете, че това не се случва днес като кореспонденция между кметовете на ГЕРБ и техните министри, аз бих се изненадал”, каза Местан. Депесарите реагираха спокойно на обвиненията на СДС и учудено повдигаха рамене. Нормално било, като пишеш до Доган, да се обърнеш към него в качеството му на лидер. Депутати коментираха, че би било укоримо, ако върху писмото има резолюция от Доган да се отпуснат парите. Зам.-шефът на ДПС Христо Бисеров отрече да е имало практика държавни пари да се разпределят по партиен признак. Той напомни, че Башев не е бил избран за кмет от ДПС (б. р. - на парламентарните избори м. г. обаче Башев бе мажоритарен кандидат за депутат на ДПС в Благоевград).

Проблемът с водопровода в Рибново е от времето на правителството на Иван Костов, каза вчера пред радио “Фокус” - Пирин самият Башев. “Писал съм такива писма и на Костов, и на Станишев, и на председатели на Народното събрание. Писал съм до всички възможни инстанции, за да се разреши този проблем”, каза още той. Кметът на Гърмен бе категоричен, че ако Доган има възможност да помогне за разрешаването на други такива големи проблеми в общината, пак би се обърнал към него.

Гърмен се прочу още преди месеци с това, че 158 хил. евро са потънали в две дървени тоалетни край с. Ковачевица и екопътека до с. Рибново. Проверява се и канализацията заради калпава работа, при която от чешмите на хората при дъжд тече кал.