Сега: България сама замрази 3.2 млрд. евро за земеделие

Архив Варна

03-02-2010, 07:14

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Раздаването на 3.2 млрд. евро по новата Програма за развитие на селските райони временно ще бъде замразено, пише днес вестник "Сега".

Причината е, че одит на дирекция "Земеделие" в Еврокомисията е открил нередности в наредбите, по които се приемат документите на кандидатите, и докато те не се отстранят, спира обработването на всякакви заявления.

Резултатите от одита са предоставени на фонд "Земеделие" преди две седмици - на 18 януари т.г. "В препоръките ясно се посочва, че всички наредби трябва да се променят и в тях да бъдат вписани новите изисквания за свързаност на фирми. Ако страната не се съобрази с Брюксел, ще последват санкции", обясни вчера шефът на фонда Калина Илиева.

По програмата вече са приети и одобрени 9 хиляди проекта и ползвателите им няма да връщат парите, увери Илиева. Причината е, че те са минали по наредби и процедури, които вече са били одобрени от Брюксел. На 2790 фермери и фирми, чиито проекти чакат одобрение, все пак ще се наложи да изчакат и да приложат допълнителни документи.

Порочните наредби всъщност са писани още през 2007 г. и за тях в България отдавна се знае, че създават възможност за злоупотреби, пише "Сега".  ЕК например настоява в бъдеще фонд "Земеделие" задължително да проверява колко земя обработва всеки, кандидатстващ да купи трактор със субсидия от Брюксел. "Не може някой да има 20 дка земя и да кандидатства за закупуването на 15-и пореден трактор. Явно не го купува, за да го ползва той", обясниха експерти.

Вероятно ще се поправят и прословутите изисквания за предоставяне на оферти. Кандидатите за субсидия за техника ще трябва да представят не какви да е 3 различни оферти, а 3 оферти за един и същ вид техника, от един и същ модел и на един и същ производител, но внесени от различни дистрибутори.

Досегашната възможност създаваше прекрасни условия за далавери и покрай делата, които се водеха по сигнали на ОЛАФ, изскочиха много примери за фиктивни оферти. Ще трябва да се поправи и изискването на свързани лица така, че да не може едно и също лице да кандидатства чрез различни фирми. Подобна възможност имаше и в наредбите, по които се приемаха документите за САПАРД, и това доведе до стотици злоупотреби.