Дневник: Първи сигнали от банките за размразяване на кредитите

Архив Варна

03-02-2010, 07:33

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Първи сигнали за размразяване на кредитната политика на банките показа допитване на "Дневник" сред основните и най-активни институции на пазара.

Пробивът е при кредитирането на домакинствата и конкретно за ипотечните заеми. Няколко банки готвят или вече са пуснали нови оферти, част от тях са с облекчени условия, други с намалени лихви, трети - с бонуси към основния продукт.

Банкерите обаче признават, че в момента те се опитват да раздвижат пазара с атрактивни предложения, но интересът все още е слаб. "Ще се постараем да създаваме този интерес у клиентите, но е важно те да могат да отговорят на условията и да имат финансови възможности да обслужват задълженията си", посочи Виолина Маринова, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

Анализатори прогнозират реално раздвижване на отпусканите кредити най-рано през пролетта. Банка ДСК предлага промоция по ипотечен кредит с лихва 7.79% в евро. Уникредит Булбанк и ОББ планират облекчения по жилищни кредити под различна форма. Пощенска банка също предвижда скоро да предложи новости в жилищното и потребителското кредитиране. В края на този месец СИБанк ще започне кампания за потребителски пакети с бонуси за лихвите и условията по продуктите.

Причина за раздвижването е натрупаната ликвидност на банките, които имат нужда да отпускат кредити, тъй като това е бизнесът им. Освен това ипотечните кредити са по-сигурни заради обезпечението, допълват банкери. Друга причина да се ориентират към ипотечните, а не към потребителските заеми, е по-ниският процент на провизии, които банките заделят при просрочие на първия вид заеми.

Като цяло прогнозите са, че обемът на отпусканите кредити през тази година ще е със 7 - 8% по-голям в сравнение с 2009 г. Банкерите обаче не се ангажират с конкретни прогнози за нивото на понижаване на лихвите, изчаквайки лихвите по депозитите да паднат до нормални нива