Варненските вестници в сряда

Архив Варна

03-02-2010, 08:09

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„Глад! Крадците налитат и на пастърма” алармира днес уводното заглавие на „Народно дело”. Щом и до пастърмата са опрели апашите значи не е чак такъв колосален глад. Ако налитаха на трици, качамаци и прочие – може. Възможно е просто да им е вкусна пастърмата. Така е поне за 29-годишния бивш затворник, който задигнал 2,5 кг телешка пастърма от „Кауфланд”, но не успял за вкуси деликатеса, защото бил задържан на метри от хипермаркета. То бива карък ама чак пък толкова – полицаите го спрели за рутинна проверка, като освен пастърмата намерили и плик с марихуана. От полицията потвърждават, че кражбите на храна са зачестили драстично през последните месеци. Сега апашите вместо да задигат телевизори и компютри само изпразвали хладилниците по домовете.


„Акция „Антилед” тръгва във Варна”, тръби от първата си страница „Твоят ден”. Интересно, но първата асоциация е с акциите антиспин. Та какво, ще разясняват как да се предпазваме от леда или… Не, просто щели да глобяват за непочистени от сняг и лед пешеходни зони край жилищни блокове, търговски обекти и офиси на фирми. Най-после някой да се сети и за горкия варненски пешеходец. Щото той е оставен на произвола, пардон – на добрата воля на тези, които живеят или работят най-близко до тротоарите. Общината няма грижа за пешеходните зони, а само за шосетата, тоест шофьорите са й по-важни от пешаците. Ако не си почистил тротоара пред дома или офиса, глобата може да достигне и 500 лева, алармира местното издание на ВАЦ. Кой обаче изчисти пред и около кметския билдинг? Работещите в него – не, снегопочистващите фирми и ромките от чистотата. Ето това е върховна несправедливост – всеки варненец е длъжен да изрине снега пред работното си място, но това не важи за кмета и неговия екип, тъй като пред тяхното работно място чистят фирми, на които се плаща от нашите данъци.


Минаваме към уводното заглавие на днешния брой на „Позвънете”. О, изненада! То звучи изключително актуално на фона на горната ни тема – „ГЕРБ погва кмета за снега”. Ще има справедливост май – току виж Бойко строил Йорданов да рине с лопата пред общината. А не, гербаджиите просто били недоволни от почистването в целия град (да не се бърка с нашия град) и искат кметът да ревизира договорите със сметопочистващите фирми. Стара песен е това, слушаме я от десетки години вече.


Да видим с какво уводно заглавие „Черно море” бори конкуренцията днес – „4 пъти повече ток произведе ТЕЦ „Варна” за седмицата в студа. Това си е полезна информация за читателите. Особено за ония, които останаха на тъмно и студено миналия уикенд. Но пък ТЕЦ-а няма нищо общо с ел авариите – той само произвежда, а не доставя. „Черно море” всъщност ни информира, че централата работи с максимална мощност, за да осигури енергийния баланс на страната.

Разгръщаме вътрешните страници на варненските вестници и откриваме… „Ейшън глори” спаси петима пирати”. Нещо са обърнали курса в „Народно дело”!? Каква е тази загриженост за сомалийците - нали пиратите отвличаха, пък нашите трябваше да бъдат спасявани!? Явно няма новини за медиите и вече освен за спасени заложници, ни информират кога и кой пират е спасен. Всъщност вестникът обобщава защо похитеният автомобиловоз, с осем българи на борда, е плавал в океана и после обратно към сомалийския бряг – за да прибере петима пирати от освободен индийски кораб. 


Депутатът от ГЕРБ Свилен Крайчев пък се е излял върху цялата 6 стр. на „Черно море”. Заглавието му е: „Черноморският магистрален пръстен трябва да минава през Варна и Бургас”. Полезна информация за читателите, особено за тия, които са си мислили, че черноморският пръстен може да мине през Плевен и Стара Загора.


Уводното заглавие от 3 стр. на „Твоят ден” със сигурност е стреснало кмета – „Половин тон риба изсипват търговци пред общината”. В дъното на инициативата стои запечатването на рибната борса, заради което търговците са решили да продават на улицата.


„Спецове ще нищят ремонта на площадки и градини” съобщава 3 стр. на „Позвънете”. Кои са спецовете не става ясно, но разбираме, че нищенето е по идея на общинския съветник Красимир Узунов, който иска да провери лично и на място, за какво точно общината е изхарчила 800 хиляди лева за облагородяване на междублоково пространство. Успех му пожелаваме ние. И добавяме, че знаем за една баскетболна площадка, която от няколко години чака общината да й монтира кошовете, в които се вкарва топката. Иначе всичко друго й е готово отдавна.