17-и ден продължава блокадата на гръцката граница и няма надежда

Новините

03-02-2010, 08:38

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Вече 17-и ден продължава блокадата на гръцката граница от протестиращи фермери.

Трагедията в случая е, че надежда за решаване на проблема няма. Никой не знае предварително кога гърците ще решат да отворят прозорец за няколко часа и да пуснат стотиците товарни автомобили, които извиват километрични опашки. Не се знае и дали изобщо ще решат да го направят.


На границата ходи нашият премиер, после той се среща с гръцкия. Европейският съюз изказа няколко пъти становище по случая, наши министри се срещаха с протестиращите... Всеки път се обещаваше, че проблемът ще се реши скоро, но това явно няма да се случи. Точно обратното. Стачният комитет с южната ни съседка е решил да втвърди позициите си. Това протестиращщите не ги засяга особено, защото в това време на годината те не търпят загуби. За разлика от българските превозвачи и търговци.


За днес гранична полиция е уведомена предварително, че през ГКПП Илинден-Ексохи няма да бъдат пропускани товарни автомобили 24 часа. Кулата-Промахон също продължава да бъде затворен. Там обстановката е особено тежка. Вече трето денонощие стачкуващите гръцки земеделци са затворили с тракторите си съпределния пункт Промахон и не пропускат камиони, от вчера пунктът е затворен и за леки коли. Около 580 автомобила общо чакат на българска територия преди пункта, над 100 от тях са леки.

Служители на Гранична полиция поддържат непрекъснат контакт с гръцките гранични власти.


Препоръчва се на българските  граждани да не предприемат пътуване през ГКПП Кулата – Промахон.


Обстановката допълнително се усложнява от факта, че стачкуващи гръцки земеделци от областта Драма затвориха и ГКПП Ексохи за товарни автомобили. По предварителна информация камиони няма да бъдат пропускани през ГКПП Илинден – Ексохи до 10 часа на 4 февруари. Леки коли и автобуси ще преминават безпроблемно.


Граничните пунктове Капитан Петко войвода и Златоград работят нормално.