Проверяват държавните служители за неплатени глоби

Новините

03-02-2010, 10:49

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Националната агенция за приходите (НАП) започва от следващия понеделник проверка за неплатени глоби към различни държавни институции на всички 7700 служители, съобщиха от Агенцията.

Следващите проверени за неплатени глоби ще са служителите на Министерството на финансите, а след това и хората, работещи в държавната администрация в цялата страна.

Хиляди държавни служители, включително такива от НАП не са си платили глобите, сочи анализ на Агенцията. Отговорността за събирането на тези дългове до края на 2009 г. е била на Агенцията за държавни вземания. Глобите обаче не са били събирани ефективно, е станало ясно на национална среща на ръководителите на НАП през последните дни.

Преобладаващата част от дълговете са за нарушения на Закона за движението по пътищата. До 5 февруари изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов дава гратисен период на служителите си да платят всички свои просрочени глоби по сметките на НАП.

Ако задълженията не бъдат платени до края на седмицата, глобите ще бъдат удържани от заплатите на инспекторите.

От началото на 2010 г. Агенцията за държавни вземания се вля в НАП. С това в приходното ведомство премина събирането на неплатените в срок глоби. След промяната всеки клиент на НАП, който иска удостоверение за платени данъци и осигурителни вноски задължително се проверява за неплатени глоби към различни държавни институции, посочват от НАП.

Удостоверенията за платени данъци и осигуровки се изискват от много държавни органи по различни поводи - например за участие в обществени поръчки, при кандидатстване за банков кредит, при издаването на разрешителни за оръжия и много други.