Дискусия: Трябва ли пешеходците да ходят със светлоотразителни жилетки

Без цензура

03-02-2010, 11:51

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Главен комисар към Пътна полиция Красимир Костов излезе с предложение пешеходците да носят светлоотразителни жилетки през нощта. По този повод той повдигна дискусия още в съботния брой на 24 часа (бр.28 от 30 януари). И очевидно сериозно е решил да застъпи темата, понеже тази сутрин в блока на бтв отново заобяснява как пешеходците могат да дават по-малко жертви. След това като човек, който явно обича да слага много люто и чесън в сутришното си шкембе, с пиперлив език описа поведението на пешеходците като неразумно и трудно обяснимо.

Господин Костов, до дъно оценявам усилията ви за защита живота на гражданите. Като пристрастен пешеходец, обаче, ви предлагам още няколко теми, които са тясно свързани с идеята да се сложат светлоотразителни ризи на пешеходците.

Защо само ризи? Пешеходците трябва да се научат да дават мигачи, когато завиват. Също като при леките коли, където има закон. Не, няма нужда от окабеляване на пешеходеца, че и акумулатор да мислим къде да му слагаме. Може с намигане - десен, ляв клепач - да се съобщава на останалите участници в движението накъде ще се завива. Дори аварийни могат да се дават - с продължително примигване и на двата клепача. Как ще се реши въпросът нощно време ли? Лесно. На пешеходците да не им забраняваме да пият. Та нощно време ще удрят по едно и очите им ще светят. Даже може дълги и къси да включват, съответно отпивайки 40-градусова ракия и 60-градусова.
И друго е важно. Пътна полиция да следи кой с какви обувки е обут. Да се въведе изискване за зимни обувки и летни обувки. Така няма да има опасност някоя баба да се занесе на завой и да предизвика ПШП - пътнопешеходно произшествие.

Годишният технически преглед на пешеходците отпада автоматически, понеже джипито ще отмята тази работа.
И нещо последно - когато са спазят всички изисквания, КАТ да издава холограмен стикер за допускане на пешеходеца до тротоара. Неудобно е някак си да му го лепнем в долния ляв ъгъл на челото. Но може да се татуира с малотрайно мастило - на рамото, близо до ваксината от детството му.
В крайна сметка, ако се стигне до носене на жилетки нощно време, поне позволете на Долче и Габана да участват в конкурса за обществена поръчка. Вие представяте ли си блясъка на нощния живот с жилетка за три лева?

Господин Главен комисар. Хайде да си поговорим сериозно. Ние, пешеходците, сме неорганизирана орда понякога. Минаваме на червено и изобщо не се оглеждаме. Животът е ценен и е похвално, когато вие излизате със статистика напред. Няма какво да кажем. С едно изключение. Нека първо автомобилите да научим да спазват правилата и после да се хванем за пешеходците. Когато шофьорите започнат да спазват поне на 90% закона, пешеходците ще имат едно наум.

Сега ще кажете, че от пешеходците трябва да почнем. Хайде, да не се заяждаме. Опираме до лафа кое е първо: кокошката или яйцето? На помощ викам Пурко от "Господин за един ден". Когато в кръчмата попът и останалите го попитаха кое е първо, той отговори: Естествено, че кокошката. Защо? - защото една кокошка отвсякъде може да долети, а яйцето - не...

Господин Костов в градски условия някои шофьори летят със 120 километра в час. Спрете ги, глобете ги солидно, ранимо. Пешеходецът е уязвима душичка. Той е като крехко яйчице, от което може да се роди много, много озлобен шофьор.