Ратифицираха „Набуко” с консенсус

Новините

03-02-2010, 12:53

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Парламентът ратифицира днес споразумението за газовия проект „Набуко” със 156 гласа „за”.

Никой от народните представители в залата не гласува „против” или „въздържал се”. До момента документът е ратифициран от Унгария. Очаква се това да направят и парламентите на Румъния, Австрия и Турция.


Подписаното на 13 юли 2009 г. в Анкара споразумение е политическата рамка на подкрепяния от Европейския съюз проект, която трябва да придвижи напред реализацията му.
На “Набуко“, който се очаква да заработи около 2015 г., се гледа като на основната възможност за диверсификация на газовите доставки за Европа и за България и намаляването на зависимостта от руската суровина. Тръбата трябва да доставя каспийски, ирански и египетски газ през територията на страните участнички в проекта.


Индикативната стойност на проекта „Набуко” е 9 млрд. евро, осигурени от страните участници чрез газовите им компании и привлечено финансиране, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).
Ратификацията бе предшествана от час и половина дебати. "Коалиция за България" подкрепи проекта с аргумента, че той е израз на последователната политика за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Голямата политика на търсене на алтернативни проекти започна през миналия мандат, посочи лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев.
Той посъветва правителството да гарантира доставките от Русия, докато бъде изграден газопроводът, както и да продължи работата по проекта "Южен поток".


Иван Иванов от “Синята коалиция“ заяви, че "Набуко" дава реална диверсификация на източниците и на доставките за страната ни и в момента е единственият през българска територия с реверсивен режим на действие.
„ Ратификацията е в интерес на България”., заяви от трибуната представителят на ДПС Рамадан Аталай. Той призова депутатите от ГЕРБ да подкрепят проекта, гласувайки срещу премиера си, който при посещението си в Германия заявил, че "Набуко" няма как да стане".
Вносител на законопроекта за ратификация е именно Министерският съвет, така че няма драма и нужда депутатите на ГЕРБ да гласуват срещу премиера, обясни на ДПС  парламентарната шефка Цецка Цачева.
Аталай обвини  правителството на Иван Костов,че  е пропуснало възможността да диверсифицира пътищата за доставка на газ, тъй като проектът "Син поток" е заобиколил България.


Павел Шопов от "Атака" отбеляза, че е нужен такъв широк политически консенсус и по другите енергийни въпроси, важни за България.
Проектът „Набуко” се осъществява от базираната във Виена компания Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Партньори в нея с равни дялове от 16,66% са „Български енергиен холдинг” ЕАД (България), Botas (Турция), Transgaz S.A. (Румъния), MOL Natural Gas Transmission Pls (Унгария), OMV Gas GmbH (Австрия) и RWE (Германия). Компанията ще осигурява финансирането и ще експлоатира съоръженията като преносен оператор (т.е. не само ще транзитира газ, но и ще има право да запазва определени количества от него, за да търгува или да го използва за вътрешните нужди на съответната държава).
Предвижда се капацитетът на газопровода да е 25,5–31 млрд. куб. м. Транзитиращите страни ще получават 12-15 млрд. куб. м, а държавите от Централна и Западна Европа – 13,5-16 млрд. куб. м.