Плащаме до 126 млн. евро заради заменките на тройната коалиция

Архив Варна

03-02-2010, 12:57

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Европейската комисия заплаши България с глоба между 55 млн. евро и 126 млн.евро за 15 от замените на държавни горски земи, извършени в началото на 2009 г.

В свое писмо Брюксел обяви намерението си да съди държавата за предоставяне на непозволена държавна помощ в полза на определени частни лица и фирми,съобщи Mediapool.


Правителството има 20 работни дни, за да даде отговори. ЕК иска разяснение до 20 работни дни за 15 от 47 заменки на държавни имоти. “Ако не успеем да докажем, че замените не са държавна помощ към частни лица, комисията ще заведе дело за стотици милиони срещу България”, обясни Борисов. Според писмото продажбата на парцели с гори, на които после е променено предназначението, е помощ за частни фирми и лица. По случая ще бъде сформирана междуведомствена комисия и ще бъдат уведомени парламентът и главният прокурор.


Премиерът Бойко Борисов прогнозира,че глобата може да достигне 1.5 млрд. лева ако Еврокомисията анализира информация за всички замени на земи, извършени от 2007 г. до налагането на мораториума. Тази цифра е посочена в анализ на Световната банка за замяната на скъпи държавни парцели по Черноморското крайбрежие и в близост до планинските курорти за много по-евтини парцели.
Въпросните 15 сделки са подписани от бившия шеф на Агенцията по горите Стефан Юруков, който ги е одобрил през януари 2009 година. Те са сред 47-те сделки, които бяха пуснати за двете седмици  между вораториума, наложен от НС и публикацията му в Държавен вестник.


Брюксел ще съди България за "само" 55 млн. евро, ако заменената земя по тези 15 случая е останала горска територия. При променено предназначение и дадено право на строеж върху всички тези площи ЕК ще поиска от държавата 126 млн. евро.
В момента Юруков вече е с повдигнато обвинение за част от сделките.
Преписката на Европейската комисия е образувана на базата на жалба от неправителствени организации, към която в последствие са добавени още три “допълнителни информационни пакета”. Санкцията е изчислена по експертни оценки на неправителствени организации. “Как да отида и с какви очи да кажа на Брюксел, че това не е държавна помощ? Трябва някой да понесе персонална наказателна отговорност”, посочи премиерът.


"Аз няма да съм този, който ще защитава България. Тези (тройната коалиция, бел.ред) са толкова нагли, че ако го направя, те ще излязат и ще кажат, че защитавам заменките. Няма да се опитвам да доказвам, че това, което са правили Станишев, Доган и царя, не е престъпление, защото е престъпление", заяви Борисов.
Той призова главният прокурор да реагира незабавно, да се задържат виновниците и да бъдат "снимани". Премиерът заяви, че Народното събрание трябва да потърси всички правни възможности за анулиране на сделките.
"Аз питах дали не може тези дела да бъдат заведени срещу тези, които са извършили сделките, но в Брюксел не правят разлика кое точно правителство ги е сключвало. Така всички българи ще трябва да плащаме за далаверите на Станишев, Доган и царя", допълни той.


Борисов призова Стефан Юруков да проговори пред прокуратурата и да посочи кой точно му е казвал кои сделки трябва да минат. "Над всяка заповед има по една резолюция. Съветвам Юруков да каже кой ги е писал тези резолюции", приозва премиерът.
Само от април 2008 г. до края на януари 2009 г. са извършени замени на около 18 000 декара горски площи. Анализът на сделките за  замяна, направени преди т.нар. "мораториум", показва, че най-често лесничействата, от които са вадени горски масиви, се намират около последните кътчета незастроени терени по Черноморието или около планинските курорти.


 Прилагана е еднотипна схема- фирмите или искат промяна на предназначението на земята за собствени нужди, или я продават на много по-високи цени. За смяната на предназначението в държавния бюджет са постъпили 60 милиона лева или по 7.35 лева на квадратен метър, колкото е средната стойност на държавната земя при извършваните замени. След смяната на предназначението на земята обаче цените на терените заради местоположение си  стига от 70 до 150 евро на квадратен метър
За 2008 г. от масивите на лесничейството в Старо Оряхово на четири пъти са вадени гори. В този горски фонд попадат крайбрежните местности Кара дере и все още небетонираните плажове на Шкорпиловци. Другите "удари" са правени най-често около Варна, Балчик, Несебър, Бургас, Царево, Пампорово, Разлог (в близост до Банско), Бяла, Смолян и София. Европейската комисия тепърва ще анализира тези сделки.