ВМРО: Турция в ЕС - след референдум

Архив Варна

03-02-2010, 13:51

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

ВМРО обяви началото на кампания за референдум за членството на Турция в Европейския съюз.

Позицията им бе представена от около 15 представители на партията, които носеха плакати с фразата „Фес в ЕС? – Никога!пред резиденцията на турския посланик на бул. „Цар Освободител” в столицата. Предвижда се кампанията да започне на 5 април и да трае три месеца, както определя законът. Идеята е да се съберат минимум 200 хил. подписа, с които да се предизвика разговор в Народното събрание за това трябва ли България да се произнесе с референдум по отношение на влизането на Турция в ЕС.

Приемането на Турция в ЕС е заплаха за бъдещето на България и за оцеляването и развитието на българската държава и българското общество”, е позицията на партията, изразена от зам-председателят на партията Ангел Джамбазки. Според оценка на вътрешнополитическото състояние на Турция, изготвена от ВМРО, южната ни съседка има да измине огромен път, преди да е готова да започне каквито и да е било преговори за присъединяване към ЕС.

От ВМРО са сигурни, че 90 % от българите не искат Турция в ЕС Според ВМРО трябва да се даде възможност на всички граждани да вземат отношение по този проблем. „Ако Турция влезе в Европейския съюз, България изчезва”, заяви зам.председателят на партията Костадин Костадинов.

По думите на Ангел Джамбазки Турция не е европейска държава и не изповядва европейски ценности. „Ние сме обезпокоени, че когато премиерът Бойко Борисов беше в Турция заяви, че България подкрепя членството й – нещо, което ние смятаме, че не отговаря на българските национални интереси. Българският народ е в правото си да се произнесе по този въпрос”, допълни Джамбазки.