"Труд": Изнесоха РЗС от парламента в чували

Архив Варна

04-02-2010, 05:38

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Стаята на независимите депутати от РЗС в Народното събрание осъмна пуста и затворена в сряда, пише "Труд".

Всички вещи и документи на деветимата избраници на Яне Янев са били прибрани и изнесени в черни, непрозрачни найлонови чували още във вторник от специално назначена комисия от администрацията на НС. Причината - заповед на председателката на парламента Цецка Цачева разпорежда независимите депутати да нямат право на помещение в заседателната сграда на парламента.


“Явно искат да ни заличат и като народни представители. Аз не съм избран за сервитьор или барман, че да стоя в кафенето в почивките”, възмути се зам.-шефът на РЗС и депутат Тодор Великов, като видя опразнената стая.
Лидерът на партията Яне Янев отсече, че в правилника никъде не пише, че независимите нямат право на стая. И че РЗС изобщо не са получили заповед да напускат. “Иначе щяхме да можем поне да я обжалваме в съда”, обясни той. Великов пък заключи: “Може би искат да ни заличат и като депутати, да отидем в историята като Димитър Пешев (б.ред. председател на парламента след деветомайските събития и убит от Народния съд), но няма да стане”. Той явно визираше поставения надпис над една от вратите на стаята: “Зала Димитър Пешев”. Помещението явно ще се ползва за срещи.