Варненските вестници в четвъртък

Архив Варна

04-02-2010, 08:09

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Какво да кажем днес за първите страници на варненските вестници?

Има един лаф за оня дето носел две новини – една добра и една лоша и попитал от коя да започне… Ние няма да питаме, защото всички са лоши. „Майка роди девето дете и издъхна” съобщава уводното заглавие на „Народно дело”. 38-годишна родилка е починала на операционната маса в Специализираната АГ болница във вторник вечерта. Няколко часа по-рано жената отишла в провадийската болница с родилни болки. На път било деветото и дете. След като бебето проплакало пациентката получила кръвоизлив. Лекарите преценили, че няма да се справят и извикали бърза помощ, която транспортирала жената до варненската АГ болница. Въпреки усилията на специалистите тя починала. Според шефа на АГ-то вероятната причина за смъртта е хемарогичен шок.

Зимата не време за разходки в морската градина, но ако имате път натам избягвайте района на Военноморския музей, защото има опасност легендарният кораб „Дръзки” да ви се стовари на главите. Това научаваме от уводното заглавия на „Твоят ден” – „Дръзки” – опасен за туристите”. Най-ценният експонат на музея в морската градина се накланя застрашително и крие риск за минувачи. Постаментите поддавали в резултат на природните фактори и има опасност корабът да се сцепи на две. Това обаче може да се предотврати със спешен ремонт.

„Търсят 50 000 лева за спасяването на „Дръзки” продължава темата научаваме от първа страница на „Черно море”. Военноморският музей е под шапката на министерство на отбраната, което е с изключително свит бюджет. Това означава, че е почти невъзможно да бъдат отпуснати държавни средства за ремонт. За това шефката на музея д-р Марияна Кръстева се надява на финансова помощ от варненската общественост и бизнеса в града.

Уводното заглавие на „Позвънете” информира читателите, че „Заради чужд дълг, лекар се прощава с дома си”. Сигурно вече сте се досетили, че Е.on има пръст в тази работа. И то заради „внушителната” сума от 800 лева, която на всичко отгоре не е на въпросния доктор. Въпреки това, по искане на енергото, съдия-изпълнител влиза в дома на лекаря за да направи оценка на апартамента. Сметката от 800 лева обаче била натрупана от бивши кабинети на лекаря в Провадийски села и то след като той е преустановил практиката си в района.

Сега да се опитаме да намерим поне една добра новина из вътрешните страници на варненската преса или да продължим с проблемите, които електроразпределителното ни дружество стоварва на нищо неподозиращи варненци!? „От Е.on точили сметка на варненец неправомерно?” Не питайте защо заглавието завършва с питанка. Просто вестник „Черно море” често-често прибягва до тази граматическа възможност – да превръща заглавията си във въпроси. Култовия в зората на демокрацията в-к „24 часа” въведе този прийом, но вместо питанка използваше думата „май”. Та дилемата на цитирания уводен материал на стр. 5 е дали енергото наистина са теглили от банковата сметка на варненски бизнесмен за да покриват сметките на… друг абонат.
Ще отбележим и уводното заглавие на 6 стр. – „Общината дава близо 70 000 000 лева за образование”. Много нули бе! Въпреки това щеше да е хубаво, ако беше вярно. Истината е, че почти всички тези милиони ги дава държавата, но просто използва общинския бюджет като разплащателна касичка.

А, ето и една добрина – „Готвят програма по плуване за учениците”, съобщава 2 стр. на „Позвънете”. Като оставим на страна глагола „готвят”, за добро или лошо медиите много си го харесват, научава че варненските ученици ще могат да се възползват от общинската програма по плуване, когато завърши строителството на басейна до „Кауфланд”.

„Омайно вино зрее в бъчвите, кризата срива цените” е озаглавена днешната тема на местното издание на ВАЦ „Твоят ден”. С един замах вестника срина и цените на виното, и на бъчвите. Обаче няма как – иде Трифон Зарезан. А оня ден варненските медии ни уверяваха, че празника на лозари и винари бил на 1 февруари. Ето как вече сами почнаха да си противоречат. В тази връзка другата зима може да очакваме и две Коледи – една на 25 декември и друга на 6-7 януари май беше. С другите празници отдавна свикнахме, че са по два – това Ивановден, Йорданов ден и т.н.
Странно защо, но местната преса занимава читателите си с футболен треньор от школата на „Черно море”, който „изчезнал” и това „подлудило” полицията. Като се зачете човек из вестниците обаче излиза, че той и приятелката му тръгнали с колата извън града пък тя се повредила. През това време оставили прабабата да гледа бебето, но 85-годишната жена се разтревожила от дългото отсъствие на младите и вдигнала на крак полицията.

Всички вестници разбира се се занимават и със сагата около вече станалото непрестанно запечатване и разпечатване на рибната борса на пазара. Първо ветеринарната инспекция каза, че тържището не отговаря на никакви санитарно-хигиенни и законови условия за да работи, а после пък административния съд отсече, че запечатването на борсата било незаконно. Айд9е сега върви разбери кой крив и кой прав. Истината обаче е следната – мен ме е гнус да вляза в тази борса. А вас?