18,9 млн. лв. са събрани от следприватизационния контрол

Новините

04-02-2010, 09:01

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Агенцията за следприватизационен контрол (АСК) е събрала над 18.9 млн. лв. през миналата година, съобщиха от Дневник новини.

Повече от 9,5 млн.лв. са събрани от вноски на приватизационни сделки на разсрочено плащане, над 310 млн. лв. са от присъдени в полза на Агенцията  решения по дела, а други 800 млн. лв. все още са блокирани във висящи производства.

До  края на 2009 г. са просрочени 84 млн. лв. и 16.7 млн. долара от неплатени цени по приватизационни договори. За 2686 сделки е допуснато разсрочено плащане.Общо фирмите дължат заедно с лихвите над 179.5 млн. лв. от наплатени цени по сключените договори. Факт са 254 нарушени сделки, като 221 от договорите са с трайно неизпълнение към края на декември 2009 г.

До средата на годината постъпилите средства от продадени на срочено плащане предприятия бяха едва 642 120 лв., което е почти три пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Изплатените неустойки за същия период възлизаха на 2.9 млн. лв.

През годината АСК е изразходвала 2 млн. лв. за дейността си, което е 89.68% от предвидения бюджет. Ведомството е спазило правилото, максимумът за харчене да бъде 90 но сто от предварително заложените средства, увериха от там. 
От над 800 млн. лева, които се дължат на държавата по договори, сключени с Агенцията за приватизация, ние сме си прибрали досега около 12 млн. лева", обяви финансовият министър още през ноември м.г. По негово мнение Агенцията за следприватизационен контрол  трябва да се закрие, а част от функциите й на първо време  да преминат към  Агенцията за приватизация.


По думите му  вместо да има такава агенция, където възможността за корупция е много голяма, големите приватизационни сделки  могат да минават през фондовата борса, защото там правилата са много по-строги.
АСК няма да съществува  като самостоятелна организация, а ще се слее с Агенцията за приватизация, предвиждат промените в гледания вчера в икономическата комисия към парламента на второ четене закон за приватизацията и следприватизационния контрол.

 Новата структура ще се оглавява от директор, чиято дейност ще се следи от седем членен Надзорен съвет с представители от всяка партия. Законопроектът предстои да бъде приет на второ четене и в пленарна зала.