Общините избират сами съоръженията за отпадъци

Новините

04-02-2010, 09:02

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Въвеждане на финансови инструменти за осигуряване на средства за дейностите по закриване и следексплоатационни грижи на депата, предвижда законопроект  на кабинета за изменение на Закона за отпадъците, който днес депутатите обсъждат на първо четене. 

Със законопроекта се предлага нова философия на управление на битовите отпадъци и децентрализация на избора на общините какви съоръжения да използват. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на дебатите .

Изграждането на съоръженията според законопроекта се финансират от публични средства, държавния бюджет или предприятия. Държавата събира такси от всички граждани и след това правителството или определен министър решават на кой колко да дадат. Философията е да се въведе децентрализацията на този процес и общините сами да събират средства, както и сами да решат с какви съоръжения ще работят, обясни Караджова. Общините ще имат право, ако решат сами да изградят съоръжения, но държавата няма да им помага. Те обаче ще могат и да се сдружат помежду си при изграждането на съоръжения за преработка на отпадъците. Дадена е свободата на общините по отношение на подпомагането. Те могат да се сдружат или сами да изграждат съоръженията си, обясни министърът.

С промените в закона няма да има допълнително натоварване на хората и фирмите по отношение на такса „смет”, тъй като от 1997 г. е регламентирано как се формира такса за битови отпадъци, увери министър Караджова.
Да се създаде публичен регистър на производители и разпространители на акумулатори, батерии, електрически фирми, предвижда още законопроектът.

Вторият внесен законопроект е на народния представител от ДПС  и бивш екоминистър - Джевдет Чакъров.
Законопроектът на Чакъров предлага допълнение в сега действащите разпоредби, с което се осигурява възможност Министерският съвет да може да се разпорежда с до 20% от капацитета на вече изградените регионални депа за депониране на отпадъци, образувани на територията на общини, разположени в други региони за управление на отпадъците.