Сенчестият бизнес купил 30% от съветниците в 5 общини

Архив Варна

04-02-2010, 09:38

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Крупни представители на сенчестия бизнес и криминални босове са намерили директно представителство в общинските съвети на местната власт, сочи проучване  на Института за развитие на публичната среда.

 Проучването  анализира купуването на гласове по време на местните избори през 2007 г. и обхваща общините Несебър, Созопол, Казанлък, Петрич и Сандански.
Според  изследователите не е възможно купената местна власт да може да изгради органи за самоуправление, които да представляват и да идентифицират ясно нуждите на гражданите.

С голяма степен на вероятност може да се твърди, че  в общинските съвети на петте изследвани общини са влезли съветници, чиито мандати са осигурени посредством купени с мръсни пари гласове, контролиран вот и използване на принуда.

Интервюирани са представители на различни политически сили в изследваните общини и по тяхно мнение около 30 % от мандатите на партиите и коалициите, представени на местно ниво, са купени или манипулирани чрез контролиран вот.

Насилието неизменно съпътства изборния процес в граничните и черноморските общини, са установили изследователите. В тези региони то е свързано с по-висока концентрация на криминален контингент, склонен към брутално нарушаване на правилата и установяване на контрол над територията и избирателите, чрез използването на сила.

По дефиниция в такива райони наличието на силни структури на организираната престъпност и разпадът на политическото са взаимно обусловени.
Конструкцията на местната власт предполага създаването на тип стратегии за завладяване на местната власт. Купената власт обаче не може да бъде адекватна на очакванията на гражданите. Не може да бъде изпълнено и законодателството, обясни председателя на института- Антоанета Цонева.