РЗС & Абаджиев – развод по европейски

Архив Варна

04-02-2010, 10:02

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Политическият съвет на ПП „Ред, законност и справедливост” (РЗС) прие оставката на Димитър Абаджиев, която той подаде като член на политическото ръководство на партията, съобщиха от партията.

От там изразяват благодарност към Абаджиев за досегашната съвместна работа по отношение на законодателни инициативи и политики.

„Ние сме убедени, че Димитър Абаджиев ще продължи да следва и поддържа принципите на демокрацията и десните си идеи, от които страната ни се нуждае не по-малко, отколкото в началото на прехода. В този смисъл, човек с такъв сериозен професионален и политически опит винаги ще има своето място, ще бъде винаги полезен със своята работа и познания. Затова нашата врата остава широко отворена за него, когато реши да се върне в политиката.”



Мотивите за оставката си Димитър Абаджиев обяви миналия месец пред ръководството на РЗС, а днес и пред обществото чрез страниците на национален вестник:

„Мотивите ми са свързани с житейски и професионални приоритети и с политически дотолкова, доколкото моята роля в РЗС беше да помогна проектът да бъде част от европейския проект на консерваторите. РЗС стана съучредител на Партията на европейските консерватори и реформисти в Прага миналата година и на евроизборите ние участвахме като част от европейските консерватори. Знаете, че аз бях водач на листата и за съжаление не успяхме да вкараме евродепутат. Естествено, нося и своята част от отговорността за това. Моята роля в проекта беше да работя за международната му подкрепа. След като не успяхме да вкараме евродепутат в парламента, възможността за това силно отслабна. Това е и един от мотивите ми в този момент да не се чувствам достатъчно полезен.


Продължавам да бъда убеден, че в България има място за консервативните идеи, които се основават на местните традиции, в икономически план предполагат подкрепа на местния бизнес и със сигурност са свързани с приемането на нови правила и нова конституция. Не е задължително да бъда на висока партийна позиция, за да работя за тези идеи. Това не е турски сериал и няма никаква драма. Със сигурност мога да кажа, че във вътрешната политика винаги съм бил и ще бъда против бившата комунистическа партия, преобразена като БСП и нейните сателити. Решението е изцяло мое. Всеки политик трябва да си дава ясна сметка във всеки момент кой е, докъде е стигнал и накъде може да продължи. Не сме си разваляли отношенията, напротив, между нас има диалог. Надявам се отношенията ни и в бъдеще да останат нормални.”