Honda обяви 73% увеличение на печалбата

Архив Варна

04-02-2010, 10:38

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Honda обяви 73% увеличение на печалбата за последното тримесечие на 2009 г.

Официалните данни изнесени вчера, далеч надхвърлят всички прогнози на анализаторите и са резултат главно от агресивната политика на компанията за намаляване на разходите, както и разширяването на дейността й в посока на развиващите се азиатски пазари. Автомобилният производител направи и оптимистична прогноза на текущата година, през която ще цели печалба от 2.2 милиарда британски паунда.


Honda взе трудното решение преди около година да закрие своя екип участник във Формула 1, но тази стъпка очевидно е дала положителен резултат и е намалила сериозно разходите на компанията. Увеличаващите се проблеми, свързани със сигурността, продължават да безпокоят японската автомобилна индустрия и не подминаха и Honda. Миналата седмица бяха изтеглени 646 000 автомобила от пазарите на Азия, Европа и САЩ поради евентуален дефект в електрическите прозорци, който би могъл да причини пожар.


Позитивните новини от Honda изненадаха анализаторите, тъй като продажбите за последното тримесечие на 2009 г. са намалели с 11.5%. Особено пострадал е пазарът в Америка поради огромен спад в търсенето. В Япония Honda е една от копманиите, облагодетелствани от правителствените субсидии, давани на купувачи, които закупват екологично ефективни модели като хибрида Honda Insight.


Дали оптимистичните новини от Honda ще върнат доверието в японската автомобилна индустрия тепърва предстои да видим.