Измамници сътвориха нова схема да крадат пари от наивници

Архив Варна

04-02-2010, 10:44

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Варненските пенсионери продължават да ме изумяват с наивинитета и със скътаните си хилядарки.

Почти всеки ден хора на достойна възраст стават жертви на прозрачни измами и броят на непознати, срещнати на улицата, четирицифрени суми без да се замислят.
Полицията в морския град засече преди ден нов вид измама. Първата жертва отново е пенсионер. 78-годишният старец "дарил" на двойка измамници 1200 евро и 2000 лв. Не се знае от къде е имал парите, но ги е дал без да се замисли на непознат, който го заговорил на улицата и на "колегата" му, който пък успял да го убеди, че му е племенник.

Новата схема е малко по-сложна от въртящата се през последните години игра с "катастрофата". В тази ситуация измамниците са двама и определено демонстрират завидно познание на човешката природа. Единият от мъжете заговаря набелязаната жертва на улицата докато успее да я убеди, че са далечни родственици. По време на "задушевния разговор между роднини" към тях се присламчва другият измамник. Той вече развива версията, че е служител на телевизия и събира желаещи за участие в нова телевизионна игра, от която не може да се загубят пари, но пък за сметка на това може да се спечелят до 100 000 лв.  "Участникът" трябва само да заложи определена сума пари, която може да удвои или утрои, ако познае неясно какво. "Племенникът" естествено се пали здраво по играта и със сладки приказки и без много зор двамата успяват да убедят наивника да участва. Което значи да даде парите и да си "пуличи дивидентите по-късно".

Точно на тази схема се вързал 78-годишен пенсионер, който бил заговорен първо от "племенника", после от телевизионера на ул. "Д-р Пискюлиев". След като се убедил, че играта е истинска, той отишъл до дома си, взел 1200 евро и 2000 лв., дал ги на измамниците и се прибрал спокоен в дома си, очаквайки да си удвои спестяванията. На другия ден се усетил, че е изпързалян.
От варненската полиция предупреждават, че никога не е имало, няма и в момента, телевизионни игри, които да се разиграват по улицата.