Поискаха доживотна присъда за убийството на Борилски

Архив Варна

04-02-2010, 12:21

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Представителят на апелативната прокуратура във Велико Търново Борис Миновски поиска днес две доживотни присъди за Георги Желязков и Стоян Стоичков, които са обвинени за жестокото убийство на Мартин Борилски.

Държавното обвинение е категорично, че по случая има достатъчно доказателства, които уличават двамата обвиняеми като извършители на бруталното престъпление. На предишното заседание по делото магистратите приеха, че експертизата, съставена по писмени данни на френските разследващи органи, е компетентна, обоснована и може да бъде приложена в доказателствения материал по делото.
Самото убийство беше извършено през юли 2000-а година в квартирата на Борилски в Париж.

Обвинението твърди, че причината за кървавата разправа е отказът на Борилски да даде пари назаем на Георги и Стоян. Френските патолози преброиха 93 прободни рани по тялото на убития студент.
Делото приключи на първа и втора инстанция с оправдателни присъди за обвиняемите, но след остър протест на френските власти и консула на Франция у нас, Върховният касационен съд върна делото на Великотърновския апелативен съд за ново гледане. Днес магистратите трябва да изслушат защитата и обвинението, както и показанията на двамата обвиняеми и да обявят решението си в едномесечен срок.